Интервюта
Министърът на правосъдието Диана Ковачева: "Смисълът е отвътре съдебната система да се чисти сама"
09.12.2012
Уважаеми зрители, следващият ми гост е министър на правосъдието точно от една година. Тя отговаря за едни ведомства, около които винаги има скандали, освен това често е на прицел от Брюксел. При мен е министър Диана Ковачева. Добре дошла.

Здравейте.

Г-жо Ковачева, имам един приятел таксиджия, Кирил се казва, той беше гледал промото, разбрал е, че ще гостувате, и ми зададе следния въпрос - с какво се занимава Министерството на правосъдието?

Може би по-лесно ще бъде да кажа с какво не се занимава и така ще отговоря на въпроса на много граждани.

Неговата логика беше следната - ако отговаря за следствие, за съд, за прокуратура, те са независими. Всъщност...

Не може да изземе делото на един съдия и да го реши по справедливост. Казвам го, защото получавам много такива молби и искания от граждани. А иначе министърът на правосъдието е единственият министър, който е споменат в конституцията, и това не е случайно, защото той осъществява една особена връзка между изпълнителната власт и съдебната власт. Председателства Висшия съдебен съвет, отговаря за сградите на съдебната система, но също така отговаря за затворите, отговаря за Агенцията по вписванията, за Търговския регистър, за гражданството, за международните осиновявания. Тежък ресор.

Чувствате ли се силна да може да преборите нещата?

Да, заедно с моя екип категорично да.

А когато се изправите срещу тези групи... да си говорим честно, има цели схеми такива, съдии навързани, прокурори, следователи, полицаи, как може да се изправите срещу такива мощни хора?

Смятам, че се изправям по-скоро срещу съмишленици от съдебната система, които имат желанието и куража да се борят и да противодействат. Това е смисълът - отвътре съдебната система да се чисти сама.

Вие всъщност идвате отвън.

Точно така.

Била сте от другата страна на барикадата.

Да.

Зад тези, които критикуват правосъдната система, постоянно и тежко.

И изобщо институциите. Но критикуват позитивно, в един, така, градивен смисъл.

О`кей, промени ли се отношението ви, когато виждате от другата страна какво е?

Дадох си сметка, че не е лесно...

Вие сте давали примери за корупционни схеми, за провалени дела, за замазани дела, постоянно. А сега, когато сте от другата страна?

Сега по-лесно успявам да се ориентирам отвътре и наистина да се насоча там, където трябва нещо да се направи.

В каква степен тази система е корумпирана?

Няма как да се измери нивото на корупция, но, общо взето, е много важно конфликтите на интереси и търговията с влияние в съдебната система да бъдат пресечени. Как ще стане това, разбира се, с много активното участие на самите съдии и прокурори. Те трябва да осъзнаят, че цената на корупцията е много тежка за цялата система. Висшият съдебен съвет е на ход с необходимостта от една стратегическа визия за противодействие на корупцията. Има механизми.

А защо... да, има механизми. Не, на мен ми е интересен...

Има механизми и те не се използват.

На мен ми е интересен един такъв механизъм, защо все от Брюксел ни казват - еди-кой си има проблем? Ние не можем ли да забележим в България, че този човек е проблем, да речем, е кандидат за конституционен съдия или случаят с братя Галеви, Венета Марковска? Защо все отвън ни го посочват? Иначе, ако е тук, всичко би минало и заминало като че ли тихо и спокойно.

Да, но както видяхте, този път се получи различно, особено в случая с г-жа Марковска. Виждате, че през процедурите, които може да не са най-важните, но са основата, се вижда коя е личността, която ще бъде избрана. И както виждате, когато процедурата не мине добре и когато в рамките на изслушването се породят съмнения, институциите имат възможност за реакция, както се видя, че институциите реагираха...

А сега с госпожа...

...те не останаха безучастни.

...Гугушева, мисля, че се казва...

Предстои същата процедура. Там, както виждате, има и сигнали, които са изпратени за проверка. Ако наистина се потвърди изнесеното в сигналите, смятам, че очевидно тя няма да бъде следващият конституционен съдия.

Поведението на президента Плевнелиев одобрявате ли, когато той напусна залата?

Да, категорично. Това беше едно държавническо поведение. Това е...

А не е ли...

...нетолерантност към неприемливи кандидатури.

А не е ли някак си странно това поведение?

Не бих казала.

Един вид трик такъв, ама трик като от детските години.

Защо трик? Това е, разбира се, естественият начин, по който една власт възпира друга. Това е смисълът на взаимодействие между институциите.

А защо има толкова наказателни процедури срещу България в Европа? Все ни съдят за нещо.

Най-често се дължи на забавена реакция от страна на институциите. България като член на Европейския съюз има задължения да привежда своето законодателство в съответствие с европейското. Три наказателни процедури заварих аз миналия декември. С едната вече сме се справили, това е тази срещу Агенцията по вписванията. Спестихме между 800 хиляди и 4 милиона евро. Не беше възможно европейските търговски дружества да се регистрират в България, процедурата е отменена вече, направено е необходимото. Предстои да бъдат отменени още две процедури - по Закона за нотариусите и за невъзможността на европейските адвокати при равни условия да работят в България. България е част от европейските стандарти и част от Европейския съюз и трябва да спазва тези свои задължения.

Вашият предшественик г-жа Попова стана вицепрезидент. Какво наследство Ви остави?

Доста тежко наследство.

Доста тежко?

Доста тежко наследство. Ние, така, трябва да се справяме с проблеми, които са наследени от страшно много години. Справяме се според мен. Много изтичащи срокове забелязахме. Една от процедурите, с която успяхме да се справим, макар и в последния момент, беше за въвеждането на вътрешен механизъм за обезщетяване на граждани, които са пострадали от бавно правосъдие. Вече няма да се налага да чакат в Страсбург 10 години, направо в България в рамките на 6 месеца могат да получат обезщетение от министъра на правосъдието. И смятам, че това е една забавена, но, мисля, добра мярка.

А Законът за съдебната власт?

Законът за съдебната власт, също започнахме през декември, между другото никой не беше работил по този закон от гледна точка на създаването на адекватни процедури за избор на членовете на Висшия съдебен съвет. Имахме малко време, защото бяхме много закъснели, затова законът влезе в сила буквално дни преди избора...

Кой закъсня?

...на членовете на Висшия съдебен съвет. Ами, очевидно предишният екип беше решил, че процедурите не са толкова важни. Радвам се, че получих съдействието от страна на граждански организации, които ни помогнаха да разработим тези процедури, защото, знаете ли, когато един кандидат за каквато и да е публична позиция застане с лицето си, със своя собствен опит и му бъдат зададени въпроси, и представи своята концепция, тогава вече всеки може да знае и да разбере, и да прецени дали този кандидат е добър. Това се отнася и за главния прокурор.

От думите Ви излиза, излиза, че не сте особено доволна от министерстването на Маргарита Попова.Диана Ковачева: Смисълът е отвътре съдебната система да се чисти сама

Ами, за съжаление, общо взето, се наложи да решаваме доста изостанали проблеми. Радвам се, че успяваме да се справяме.

Каква оценка бихте й дали?

Не бих я оценявала.

И все пак личи Ви, че не сте доволна. Ако сте искали да го прикриете, не сте могли...

Въпрос на колегиалност.

Изостанал проблем, това е всъщност, какво да кажа, не си се справил с работата, поне така ми звучи на мен...

Радвам се, че ние пък успяваме да се справим, да гледаме по-скоро напред. За една година успяхме наистина да направим много. Аз се радвам, че един от проблемните... една от проблемните области - Агенция по вписванията, вече е доста различна. От 2008 година никой не беше пипал софтуера на тази агенция. Знаете колко бавно работеше тя, знаете за проблемите с изпълнителния директор...

Ужасно, там се чакаше с месеци да ти излезе номерът...

…когото отстранихме веднага щом дойдохме. Да, чакаше се. Вече тя ще работи много по-бързо. А и за гражданите и за бизнеса е много по-лесно. Вече те ще бъдат уведомявани при опасност от кражба на тяхната фирма със sms - така, както когато теглим пари от банкомат, ви уведомяват, че има промяна във вашата банкова сметка. Така те ще бъдат уведомявани на цена 1 стотинка между другото за sms.

Това е добре, защото всеки гражданин се сблъсква с тази агенция...

Така е. От месец февруари също така гражданите ще бъдат уведомявани и когато има опасност от злоупотреба с тяхно имущество, с имотите. Срещу имотните измами ще има sms-и също. Смятам, че това е услуга, която ще облекчи живота на българите...

И какъв sms ще получи човек?

…и ще направи по-сигурна средата...

И какъв sms ще получи човек?

За това, че е направено вписване по тяхна партида във връзка с тяхно жилище или техен имот и ще може да реагира.

„Добър ден, искаме да Ви уведомим, че апартаментът Ви е продаден”...

Ами, най-малкото веднага можете да реагирате и да оспорите...

Да, да.

…една подобна сделка, което между другото много пъти...

И фактически да се пресече най-грубото...

…се случва след години и след множество сделки. 

…най-грубите измами, да...

Ами, това са измами, които между другото могат по един такъв лесен и евтин начин да бъдат предотвратявани. За свидетелствата за съдимост например хората, които не са родени в София, чакаха по три дни, налагаше им се да пътуват до мястото...

Да, да.

…където са родени. А сега, от началото на следващата година, ще могат от вкъщи, ако не са осъждани, на половин цена да изпринтят свидетелството за съдимост. Всичко това са облекчения. Те не са трудни, но трябва много да работиш и да имаш желание да се справиш.

Много време мина, докато... докато ги направите.

Една година мислите ли, че е много време? Не бих казала. С доста неща се ангажирахме...

Не знам, винаги съм се учудвал, човек като влезе в тези... покоите на съдебната власт, нали, съм се учудвал от бюрокрацията, която властва, от това, че трябва да познаваш някой на гишето, някой да се обади. Нали знаете за този свят на връзките?

Системата едно гише работи. Електронното правителство напредва...

Говоря за някакъв елементарен проблем. Да речем, да си изкараш свидетелство за съдимост това ти отнема няколко дни...

Ами, ето за това казвам, че доста години никой нищо не е правил. Електронното правосъдие е нещо, което ще стартира след влизане на следващите промени в закона. Сега месец декември внасяме закона...

Добре, да го оставим това. Върху Вас натиск има ли?

Върху мен? Не.

Финансов?

Не.

Не?

Аз съм от тези, които са нетолерантни към корупцията. Останало ми е в наследство от предишната ми работа. 

Обаждания по телефона? 

Не.

Не?

Не вдигам на непознати номера.

Най-трудно кога Ви беше?

Най-трудно ми беше в началото, миналия декември, когато заварих едно почти празно министерство, нямах екип. Сега вече е различно.

А как ще коментирате идеята на госпожа Попова да отпадне доживотният затвор без замяна?

Ами, това не е нова идея. Тя отдавна се обсъжда. Смятам обаче, че не е толкова лесно да застанеш категорично на едната или другата позиция, защото общественият дебат все още не се е състоял по тази тема. Формално, да, България е единствената европейска държава с два типа наказание доживотен затвор. Но така или иначе има много различни мнения, които трябва да бъдат изслушани. Освен магистратите...

А Вашето мнение какво е като юрист?

…на експертите. Още, така, бих искала да изслушам... Знаете ли, много е трудно, така, формално да стъпиш върху единствения критерий, че никъде другаде няма такова наказание, че то трябва да поправя, че на практика трябва да има превантивен ефект, защото това не се случва при наказанието доживотен затвор...

Какво може да поправи един човек, който, да речем, е убил три малки деца? Какво може да го поправи? Трябва да има адекватно наказание, да.

А представете си жертвите, жертвите на престъпленията, които ще видят този човек да излезе след 15 години на свобода. Това също е мнение, което трябва да бъде взето предвид, когато се взема това решение.

Трябва да Ви кажа, че ако водите обществен дебат в обществото, аз знам неговата позиция...

Предстои такъв.

…каква ще бъде. 

Нека да изслушаме всички мнения. Нека, нека да изслушаме...

Тя ще е това наказание да остане. Дори ние знаем и нещо по-страшно, че всъщност според мен голяма част от обществото би била за връщане и на смъртното наказание, но това означава да не сме членове на Европейския съюз.

Няма как в условията на членство в Съвета на Европа и изобщо стандартите за зачитане на човешките права и свободи да се върнем към смъртното наказание. 

Просто усещам хората какво си говорят.

Ами, това е, защото много силно се разминава усещането за справедливост, очакването за справедливост...

Да.

…и това, което хората виждат. Но нека не бъркаме справедливостта с възмездието. Нека да поставим тази граница. И неслучайно е дадено на съда да преценява.

А защо искате мандатът на главния прокурор да е 5, а не 7 години?

Защото според мен мандатът е много тежък. Главният прокурор, особено сега, след този избор...

На него може да му е лек.

…ще бъде натоварен с много тежки задачи. 

Това е хубав, това е хубав пост.

Ако е лек, тогава не бива да остане 7 години начело на прокуратурата...

Има ли по-хубав пост от този на главен прокурор?

Ами, аз не бих се ангажирала да бъда главен прокурор, в интерес на истината, защото това е много тежка позиция. Особено сега очакванията са много големи. Седем години е много дълго време. Ако се окаже, че не е успешен изборът, е по-добре по-рано да се направи нов.

Сблъсквате ли се с конкретни случаи като министър, с конкретни казуси...

Да, сблъсквам се с много искания за проверки, например проверки на нотариуси, на съдия изпълнители, на съдии по вписванията, защото това е в моя ресор...

Има ли случай, който Ви е... Ви е разтресъл, направил Ви е силно впечатление, запомнила сте го?

Има много случаи, които ме... така, много силно ме вълнуват. За съжаление, те са случаи на хора, на които аз не мога да помогна, защото няма как да разгледам тяхното дело. Препращам към ги към Инспектората на Висшия съдебен съвет, проследявам ги след това...

Пример може ли, пример може ли да дадете, пример да дадете?

Ами, има много хора, които са загубили децата си. Това са примери, които... наистина те търсят справедливост.

В какъв смисъл са загубили децата си, били са убити?

Ами, особено при катастрофи...

Катастрофи, да.

…убийства и т.н. Това са много, много тежки житейски ситуации. Човек не може да остане безразличен в такива случаи. И е много трудно, когато се чувстваш безсилен.

Последен въпрос. Какво категорично ще направите до края на мандата?

Категорично ще реша един проблем, който от може би 25 години стои пред съдебната система. Софийски районен съд ще се премести в две нови сгради преди края на мандата.

Стига бе, това не е за вярване.

Да, абсолютно. Този преливащ и може би най-тежък, най-натоварен съд в България ще има две нови сгради. Това значи 70 съдебни зали, по-бързо разглеждане на делата, по-често насрочване, повече съдии и гражданите, които ще могат в една комфортна среда да влизат в съда. Това означава и повече респект към правосъдието.

Това е много хубаво. Аз съм попадал в архивите му, чувствам се като Индиана Джоунс...

С електронното правосъдието архивите ще бъдат електронни. След три години мисля, че това също ще бъде нещо, което ще разтовари съдебната система.

Добре. Благодаря Ви за това гостуване.

Благодаря Ви и аз.

Мисля, че бяхте искрена.

Докрай, да.

Поне така Ви усетих. Представих ви министър Диана Ковачева.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ