Интервюта
Министър Екатерина Захариева: Моето избиране беше вот на доверие към кабинета
20.12.2015

Екатерина Захариева, министър на правосъдието, в интервю за предаването „Тази неделя“ на БТВ

Водещ: Ексклузивно в студиото на „Тази неделя“ е новият правосъден министър Екатерина Захариева. Добро утро, много ми е драго да ви видя.
Екатерина Захариева: Добро утро.
Водещ: Много неща имаме да си кажем, очаквам от вас съвсем конкретни отговори. Първо мотивацията. Защо, защо приехте в тези бурни време за съдебната ни система, в тия абсолютно турболентни времена да приемете поста правосъден министър?
Екатерина Захариева: Първо, защото съм човек, който не се страхува да приема предизвикателства и в кариерата си няколко пъти съм го доказвала. Когато приех да стана икономически вицепремиер, отговарящ за енергетиката, в първия служебен кабинет, около 50 хиляди бяха на улицата и някои от тях се палеха заради проблемите в сектор енергетика. Също така още по време на втория служебен кабинет и през цялото време след това в президентството ние изключително от близко сме следили реформата в съдебната система и многократно сме изразявали позиция, че това е най-важната реформа, която предстои. Приех, защото считам, че е важна, приех, защото считам, че не бива да се отказваме по средата на пътя и е много лесно, много по-лесно е да обясняваме как нищо не се е случило до момента и отново година и половина или два да влезем в разговори за това какво не се е променило в Конституцията и какво би трябвало да се промени. Независимо дали ни харесва всичко, което е прието, или не, независимо дали мислим, че някои от нещата, които биха могли да се приемат, не бяха приети, все пак това е една добра стъпка, а чух, че и посланикът преди малко го каза.
Водещ: Да, тя каза, че това е малка стъпка, Брюксел очаквал нещо по-амбициозно, но така или иначе тя каза, че това е малка, но решителна стъпка към промените.
Екатерина Захариева: Това е решителна стъпка и не може да се отрича. И не може и не бива да се отрича. И тази решителна стъпка е само в Конституцията. Тепърва предстои много по-тежката работа по законодателството.
Водещ: За това ще поговорим и това е смисълът на целия разговор. Но моля ви в началото много ясно и кратко да отговорите на трите основни критики, които аз като журналист се опитах да събера през последните часове към вас и те да бъдат адресирани. Първо, най-остро ви критикуват за това, че нямате нужната компетенция за този пост, че нямате нито един ден в съдебната зала.
Екатерина Захариева: Ами знаете ли, с работата си министрите доказват колко са компетентни и колко не са. Само да отговоря, че не е вярно, че нямам нито ден съдебната зала. Да, не съм била от страната на съдиите или прокурорите, била съм от другата страна на банката, но като юрисконсулт и като директор на правния отдел в Министерството на околната среда и водите, а преди това и като адвокат съм била стотици пъти в съдебната зала. Да, от страната като адвокат и от страната като юрисконсулт. Така че това не е вярно. Знаете ли, чух абсурдни критики.
Водещ: Наприме, че сте представител, цитирам, на олигархичния кръг, този на президент.
Екатерина Захариева: Ами прочетох, че съм представител на кръга до президента, не знам кой е този кръг олигархичен. В същото време прочетох и че съм близка и до ДПС. Така че абсурдни неща бяха. Близка до олигархичния кръг до президента, близка до ДПС. Нека да се определят къде съм. До никакви кръгове не съм близка и с никой не съм свързана. Така че пак казвам с работата си ще го покажа. Това, което чух също е, че трябва да закрием всички юридически факултети други, да оставим само Софийския. Някои хора обезвериха с изказванията си всички студенти и преподаватели, които преподават според мен изключително добрите юридически факултети други от Софийския , като им казаха, след като сте завършили там, вие не можете да заемете никакъв важен и отговорен пост в тази държава. Ще трябва да бъдете обикновени, това означава, че вие не сте добри. Това е абсурд.
Водещ: Много важен въпрос, госпожо Захариева. Кой ще е вашият истински началник вече в битието ви на правосъден министър – Бойко Борисов или президента Росен Плевнелиев?
Екатерина Захариева: И с двамата съм съм работила. Сега съм част от екипа на премиера Борисов, така че със сигурност той е премиерът и няма как да не изпълнявам политиката на правителството. Но с президента съм в прекрасни отношения и аз съм част от неговия екип била дълго време като заместник-министър, като главен секретар, след което той на два пъти ми е гласувал доверие като два пъти ми е предложил да заема важни постове в държавата по време на служебните кабинети и аз се гордея с работата си в служебните кабинети. И също беше абсурдно, че ако си бил служебен министър, това е лошо, че в сегашното правителство има три бивши служебни министри, дори и към този момент. С мен четири
Водещ: Още един изключително, изключително важен въпрос – кой ще е вашият гръб оттук насетне при провеждането на съдебната реформа? Само ще припомня, че когато си предавахте властта в петък, Христо Иванов каза, че големият въпрос оттук насетне е какъв ще е мандатът ви, какво ще ви позволят да направите, каква подкрепа ще получите да направите нещо и каква подкрепа ще получите да не направите нещо?
Екатерина Захариева: Знаете ли – разчитам на подкрепата на всички и аз, това беше една от целите ми за срещата с политическите партии, които подкрепят правителството – много ясно да изясним какво аз считам, че е редно да се направи и да потърся тяхната подкрепа. Гарантираха ми…
Водещ: Така е, но няма как да ви подкрепят всички без БСП, ДПС със сигурност застават срещу вас? „Атака“?
Екатерина Захариева: Гарантираха ми предварително. Гарантираха ми. Знаете ли, да, застават. Това не означава, че не трябва да се търси диалог и с тях. Национално отговорната позиция и политика на тези политически партии би била тогава когато става въпрос за важни реформи, за реформа в сферата на правосъдието, за реформа в сектор „Енергетика“, за пенсионна, за здравеопазване. Не би било, не е добре просто, защото си в опозиция да си против, ако се предлагат добри идеи. Разбира се, ще търся диалог с тях. Аз вече го заявих от трибуната на Народното събрание.
Водещ: Един по-личен въпрос?
Екатерина Захариева: Ако бъде, ако бъде ми дадена възможност, бих обяснила и на тези политически партии защо е важно да се случи това, което трябва да се случи в Закона за съдебната власт и ще разчитам изключително много на магистратските среди, на техните професионални организации, на неправителствения сектор.
Водещ: Сега днес, когато сте в началото на мандата си, питам ви съвсем откровено – страхувате ли се да не бъдете похарчена, да не бъдете излъгана? Както каза, ако не се лъжа в петък в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев, да не останете сама в боя, както стана в крайна сметка с Христо Иванов?
Екатерина Захариева: Не, не се страхувам. Моята цел не е просто да бъда министър на правосъдието, така че не съм се хванала за този пост. Аз съм там, за да свърша работа, която е изключително важна, така че не се страхувам, не.
Водещ: Също важен въпрос – според мен хората, които имат усет към тази тема, за която говорим в момента, очакват от вас в това интервю да чуят къде се точно се позиционирате в толкова противоречивите лобита, които в момента раздират правосъдната ни система?
Екатерина Захариева: Никъде не се позиционира. Позиционирам се там, където трябва да се случат нещата. Позиционирам се за бърза, бързо приемане на Закона за съдебната власт, така че съдиите, прокурорите, магистратите, изобщо всички магистрати да се чувстват спокойни, че тогава когато работят добре, когато работят почтено, ще имат възможност за кариерно израстване. Ще имат възможност за адекватно оценяване, ще имат възможност да чуят ясно от Висшия съдебен съвет и комисиите, които са към него защо биват наказани или защо не биват повишавани тогава когато те работят ясно и безпристрастно. Изключително много обострен е диалогът, да не кажа, че почти и липсва. Истината е някъде по средата, както винаги, така че не се позиционирам нито от едната, нито от другата страна, но ще търся диалог с всички и ще чуя всички добри предложения.
Водещ: Да разбирам ли, че ще се опитате да бъдете баланьор между тези лобита, за които говорим?
Екатерина Захариева: Аз се надявам това да спре. Аз се надявам изключително компетентните и почтени хора с добрите идеи и от двете страни, в този съвет за съдебна реформа, независимо дали има спорове, независимо дали има противоречиви мнения, да стигнем от до най-доброто решение, защото никой не печели от това. Тези, които с право обясняват, че доверието в съдебната система е сринато и никога не е било толкова ниско, хората, няма човек, който да не се е сблъсквал със съдебната система в България и да е доволен. Всъщност няма и те са прави – бавно правораздаване, изключително тромав процес, липсва усещане за справедливост, усещане, че силните и само, ако имаш финансови средства ти ще бъдеш както справедливо, всичко това е вярно и за това разчитам, че всъщност тези, които най-много радеят за съдебна реформа, ще загубят, ако просто се противопоставят. Ще загубят, ако не седнат и те заедно с другото лоби, както и вие го нарекохте, и не седнем да изработим заедно нещата. Има добро начало. Изработен е проектът за съдебната власт, изработен е. Още два има в парламента. Това не означава, че те не трябва да се преработят и много критики чух, че ще преработвам законопроекта на Христо Иванов. Аз бих попитала който и да е от тези юристи, които го казва – той би ли го внесъл в този вариант? Със самия Христо Иванов говорихме, че той е подготвен при друго положение на Конституцията. Аз няма как да внеса закон, който знам, че противоречи на действащата Конституция, но това не означава, че отстъпвам от добрите идеи в него – по отношение на атестиране, по отношение на кариерно израстване, конкурсно начало, самоуправление на съда, електронно правосъдие, проверките за почтеност, които съда даде възможност Инспекторатът да извърши в момента по Конституция. Всичко това, разбира се, че не отстъпваме, но не няма как да бъде внесен в този вид, просто защото ще противоречи на Конституцията.
Водещ: Моля ви за конкретен, съвсем конкретен отговор – гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ ви призовава в едно открито писмо да започнете нова процедура за промяна в Конституцията – ще го направите ли?
Екатерина Захариева: Много по-спешно нещо, което предстои – внасянето на Закона за съдебната власт. Конституцията определи тримесечен срок, изключително кратък е срокът, още повече, че и трите законопроекта, които са в, два от които в парламента, третият е на обществено обсъждане, се нуждаят от сериозно, сериозно преработване. И в два от тях има, също така, реформа в структурата на прокуратурата, в мениджмънта на прокуратурата.
Водещ: Вас лично притеснява ли ви безконтролността на прокуратурата у нас?
Екатерина Захариева: Знаете ли, притеснява ме това, че магистратите, които извършват нарушение или заради които плащаме, знаете всеки ден почти има новини в тях, не носят своята отговорност по някакъв начин. Това ги притеснява според мен и ръководителите на тримата големи. Притеснява ме това, че голяма част от магистратите имат усещане, че ако не са близо до някой, те нямат възможност за кариерно израстване – просто ще си стоя редови съдии, магистрати. Така че, аз съм отворена, ние сме се срещали в президентството с инициативата „Правосъдие за всеки“. Изключително много уважавам експертизата и идеите на тези хора и съм готова пак да се срещна, но точно, за да ги попитам какво искате, да внесем изменения в Конституцията, които е видно, че няма да минат в момента и да спрем до тук или да загубим още две години в това реформи да не се придвижат напред с доста добрите неща, които да станаха в Конституцията, например явното гласуване. Това беше стъпка напред от историческия компромис. Той не беше постигнат, това съгласие не беше постигнато в историческия компромис, така че или в процес на диалог, в процес на изработване на Закона за съдебната власт, процесуалните закони, ако се стигне до съгласие, тогава да минем на втора фаза, защото отново ще загубим две години.
Водещ: Добре. Приемате ли оттук насетне всичко, което правите, всяка стъпка, която извървявате в работата си, да има благословията на главния прокурор. Без значение как се нарича той, Сотир Цацаров или както и да е.
Екатерина Захариева: Не приемам, разбира се, такива условия и те не са ми били поставяни. Но това не означава, че министърът на правосъдието не трябва да води диалог и с Върховния касационен съд, Върховния административен съд и с Главна прокуратура. И с ВСС, и с гражданските организации, и с професионалните организации на съдиите, прокурорите, следователите. Така че това е институционалният подход и аз съм институционален човек. Ще водя диалог с всеки.
Водещ: Доколкото ви познавам, имате и характер обаче. Ще станем ли свидетели на вадене на томахавки между правосъдния министър и главния прокурор, на което станахме това лято свидетели?
Екатерина Захариева: Защото чух и че не съм реформатор, всъщност аз съм двигател на голяма част от реформите, които се случиха в регионалното развитие. Като например промените и облекчаването на процедурите по отчуждения, строителни разрешения, така че да могат всичките големи проекти – магистрали, пречиствателни станции, да се случат. Енергийната реформа беше започната по време на първия служебен кабинет с помощта на Световната банка, ЕК и нашия експерт, и ние самите. С томахавки не се получава. Това не означава, че няма спор. Напротив, доста често е имало спорове обострени, но това не означава, че трябва да се вадят томахавки. Трябва в диалог, понякога в спор да се стигне до добрите предложения, които биха могли да бъдат приети. Това не означава, че бих била съгласна с всичко. Разбира се, че политическите партии, след като се внесе в парламента, ще носят отговорност дали това, което се предложи, ще бъде прието. Но това не означава, че то трябва просто да бъде внесено в парламента и оттам нататък да им кажа оправяйте се. Трябва да се води диалог предварително и с тях. Така съм процедирала с всичките закони преди това. Публично обсъждане, диалог с политическите партии, внасяне в парламента.
Водещ: Възможно най-ясната ви позиция по скандала „Янева гейт“. Чуха се толкова много коментари. Слушах през седмицата вътрешният министър казва, че това е кампания срещу премиера и правителството, слушах и главния прокурор Сотир Цацаров, който казва, че това е сценарий. Кои са сценаристите и какво вие очаквате конкретно?
Екатерина Захариева: Ами не мога да кажа сценарий или заговор, не бих давала такива квалификации. Чух посланика преди малко и по-скоро бих се присъединила към нейния отговор. Обществото очаква независима проверка, бърза и открита. Тоест пред светлината на прожекторитец. Това бих казала. И нека да видим, системата сега ще покаже дали когато има такива, те са твърдения, защото не са доказани, това са наистина две жени си говорят. Ясно е, че записите най-вероятно са правени незаконно, ясно е, че най-вероятно не отговарят на изискванията на закона, но точно затова нека да видим ВСС и етичната комисия към него ще разсее съмненията, дали ще проведе публично и открито и безпристрастно разследване, за да се проверят твърденията в тези записи.
Водещ: Въпрос от лидера на БСП Михаил Миков, който тук вчера беше мой гост. Смятате ли, че е важно ВКС и ВСС да внесат в Народното събрание докладите си за работата за изминалата година, които всъщност е трябвало да бъдат внесени до 31 май тази година?
Екатерина Захариева: Ами, разбира се, че е важно. ВСС по Конституция внася тези доклади. Аз като министър на правосъдието единственото, което мога да направя, е да ги призова да го направят. Знам, че два от докладите, мисля, че на прокуратурата и на ВКС е във ВСС, би трябвало да мине на ВСС да ги внесе за разглеждане, след което да ги внесе в парламента. Така че аз това, което мога да направя като министър на правосъдието, е докато все още през следващите три месеца ще мога да председателствам и да задавам дневен ред на ВСС, да внеса такава точка в дневния ред.
Водещ: Поне наясно ли сте, министър Захариева, с какъв екип ще работите оттук насетне?
Екатерина Захариева: Знаете ли, все още не. Все още нямам предложение за зам.-министри, но това, което със сигурност ще търся, е да са професионалисти , които са обективни и безпристрастни и които ще могат да ми помогнат да доведем реформата докрай.
Водещ: Последен въпрос. Кой е по-прав, кой е по-прецизен в преценката си, Цветан Цветанов, който каза, че с вашата номинация, вашето избиране кабинетът възвръща стабилността си, или Радан Кънев, който казва, че вашето избиране за правосъден министър е пътят към предсрочните избори?
Екатерина Захариева: Ами на някои хора и политици много им се искат предсрочни избори, аз си мисля, че в случая моето избиране беше, как да кажа, вот на доверие към кабинета, показа, че е стабилен. Няма реформи без стабилност, но стабилност не е достатъчна. Така че следващата година се надявам освен стабилност да продължим наистина с бързи темпове и да получа пълната подкрепа на политическите партии. Такава, каквато изразиха пред мен преди това, и гаранции, че ще се случи в парламента. Така че мисля, че беше по-скоро заявка за стабилност.
Водещ: Добре, благодаря ви. Нека това да е финалът на първото интервю на Екатерина Захариева, успех ви пожелавам и наистина да си намерите добър екип, защото това е изключително важно. Много-много важно.

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ