Интервюта
Диана Ковачева: И като министър ще боря корупцията
01.12.2011
С новия шеф на правосъдието Диана КОВАЧЕВА разговаря Анна Заркова
- Г-жо Ковачева, много задачи ви чакат в кабинета на правосъдния министър, където влизате днес. С коя ще се заемете най-напред?
- Ще се запозная с колегите, с приоритетите на екипа, който досега работи в министерството. Ще им кажа моите приоритети: подобряване на имиджа на България като членка на ЕС, нейното по-активно участие в изработването на политики по правосъдието и вътрешния ред, както и продължаването на съдебната реформа.
- Премиерът побърза с назначението ви. Очакваше се Маргарита Попова да остане начело на правосъдието до януари. Да не би г-н Борисов да се надява, че ще сторите чудо, та да бъдем похвалени в евродоклада през февруари?
- Струва ми се, от гледна точка на доклада, че екипът на министър Попова е заложил добри основи. Аз ще се стремя да надхвърля високата летва. Но ангажиментът да се постигне позитивен доклад за България няма как да е само на Министерството на правосъдието. Той е и на много други институции. Моята задача ще е да продължа диалога между тях, така че заедно да постигнем добри резултати и те да се отразят в доклада през юли. През декември ЕК ще проверява технически какво сме свършили по реформите досега, констатациите ще видим във февруарския доклад.
- Вече 20 г. реформата е само на думи. Като чуе за нея, българинът гаси телевизора. Любопитството е около вас лично - чий човек сте вие? На Брюксел? На Борисов? На службите?
- Аз съм човек, който идва от гражданския сектор. В него работих 10 г. и изградих много професионални контакти - не само в България, тъй като “Трансперанси интернешънъл” е международна организация. Като изп. директор съм имала ключови контакти с ЕК и ЕП в контекста на противодействието на корупцията. В този контекст бях поканена лично от премиера. И кандидатурата ми е препоръчана от Брюксел. Не представлявам ничии интереси. Ще дам всичко от себе си за България, за доброто й представяне на европейско и световно ниво.
- Интересът към вас е тъкмо защото минавате от другата страна на барикадата. Гражданските организации са коректив на правителствата. Някой би казал, че сте изкушена сега от сладостите на властта и напускате позицията на борците с корупцията.
- И позицията ми в министерството дава възможност за професионален подход към борбата с корупцията. Потенциалът, който съм събрала в гражданския сектор, би могъл да бъде вкаран във властовите ресурси на правосъдния министър. Ще включвам гражданския сектор като коректив и консултант. Министерството е отворено за мнения и дискусии.
- Съгласна ли сте с мнението на американския посланик, че у нас има правосъдие за бедни и богати?
- Нуждата от реформа в правосъдието у нас е поне от 10 г. Но сега трудностите в нея са свързани и с изграждането на европейско съдебно простраство и необходимостта от сближаване на системите в страните членки. Реформата у нас трябва да е европейска, съобразена с членството ни в ЕС и националните особености. Безспорно - противодействието на корупцията в съдебната система у нас е приоритетно.
- Министър Цветанов другояче го казва: че съдии и адвокати работят за мафията. Вие как смятате?
- Всяко обобщение би било невярно. Има много почтени и добри професионалисти, аз на тях ще разчитам. И ще спазвам твърдо принципа за независимост на съдебната система. За да й се даде възможност тя сама, със своите механизми, да се справи с недостатъците си. Разбира се, с подкрепата на законодателната и изпълнителната власт. Не знам колко правилно беше разбран министър Цветанов. Но аз смятам, че всяка от трите власти трябва да подкрепя останалите.
- От вас зависят съдебните кадровици. Дали разделянето на Висшия съдебен съвет на две - за съдии и прокурори, ще се състои?
- Промените във ВСС са важни, той управлява съдебната система. Съюзът на юристите започна дебата какви да са промените - конституционни или други. Този въпрос трябва да бъде обсъден, а не решен еднолично.
- Все пак вие на чия страна сте в спора между Маргарита Попова и Искра Фидосова (шеф на правната комисия - б. а.)? Г-жа Попова препоръчва горещо промените в конституцията за съдебната власт. А г-жа Фидосова казва, че “не може да се правят на парче - кой каквото се сети”.
- За мен е рано да заема позиция. Трябва да изслушам повече мнения. Конституцията е стожер, в други държави тя се променя изключително рядко, с повишено внимание. У нас въпросът не е кой модел на промени ще е по-лесен, а кой ще е по-работещ дълго време.
- Премиерът каза, че трябва бързо да бъде приет законът за гражданската конфискация. Той беше отхвърлен на първо четене със съмненията, че отнемането на имоти без присъда нарушава права. Какво ще промените в него, преди да го внесете пак?
- Темата за гражданската конфискация е деликатна. Тя не е само на България, а и на ЕС. Европейският подход е да се обезпечават на много ранен етап имуществата, за които има съмнения, че са от престъпна дейност, и да се отнемат накрая от граждански съд. България е поела ангажимент за създаването на закон за гражданската конфискация. Деликатният въпрос е за човешките права. Този закон трябва да засегне организираната престъпност, а не обикновените хора. Той трябва да е много точно насочен към тези, които са придобили имоти по незаконен или неясен начин.
- Забелязвате ли, че и първият, и вторият шеф на комисията за престъпното имущество ( Кушлев и Коларов - б. а.) се оплакват от натиск на политици? Г-н Коларов заяви наскоро, че искат да им “сложат намордник”.
- Много е важно тази комисия да бъде независима. От друга страна би трябвало да има граждански контрол на дейността й. Опасността от политически натиск винаги стои над подобна структура. Тя е бюджетна, има зависимости. Силна воля, компетентност и кураж са необходими на председателя й, за да отстоява позициите си, като едновременно с това си сътрудничи с институциите.
- А вашата независимост? Магистратите се надяват, че вие сте експерт по право и няма да бъдете кукла на конци в министерството, която да го превърне в поделение на МВР. Ще имате ли сила да се противопоставите на апетитите?
- Темите за правосъдието и вътрешния ред са свързани тясно. Аз имах срещи в институциите с отношение към тях. Видях добронамерено протегнати ръце. Вярвам, че те са за съвместни действия, целящи добри резултати, а не за намеса в министерството. Аз също протягам ръка и разчитам на подкрепа - от МВР, прокуратурата, съда, правната комисия. Имам я засега, ще направя всичко да остане така. Още повече че Министерството на правосъдието има стратегическа роля в обединяването на институциите.
- Споделяте ли опасенията, че спецсъдът ще е машина за присъди срещу враговете на властта?
- Този въпрос е дебатиран и в доклада на ЕС. Имаме примери и от други държави като Италия, където съдебната система поема борбата с престъпността. Опити за политически натиск и контрол има навсякъде. Важна е вътрешната съпротива срещу тях, както и законите да са добре направени. Всичко зависи от хората, които ще работят в специализирания съд, от професионалната позиция и силата им - да не допуснат да ги използват за политически инструмент. Това, че бавно върви попълването на специализираното правосъдие с прокурори и съдии, за мен е знак, че всеки магистрат си дава сметка - няма да е лесно. При трудности аз бих подкрепила с всичко справедливата страна.
- Ще трябват чисти ръце за добрите ви намерения. А има съмнения за нечиста връзка между вашата “Трансперанси интернешънъл” и властта. Четохте ли в “Биволъ” за това?
- Почувствах се обидена от написаното. То не е вярно.
- Пише, че сте спечелили проект за много пари от държавата, свързан с износ на машини и други неща. Че обществената поръчка минала без обявление във вестник на ЕС.
- Нищо вярно няма в това. Имаше обявление, вижте повече в сайта на “Трансперанси интернешънъл”. Ние винаги внимателно сме подбирали проектите. Всички конкурси, в които сме участвали, са законосъобразни и прозрачни. Участието ни във въпросната обществена поръчка е едва 10%. Задачата ни е да направим антикорупционната част от експертни стратегии - против подкупването в международните сделки. Противодействието на корупцията в политиката и бизнеса е приоритет за организацията от основаването й.
- А има ли клуб “Дондуков 53”, към който принадлежите с министър Нона Караджова, и който се е облажил от обществени поръчки за 4-5 млн. лв. по схемата свързани лица?
- За пръв път научих от “Биволъ” за такъв клуб. С г-жа Караджова ми предстои да се запозная, виждала съм я само по телевизията, тя изглежда умна и симпатична.
- Боите ли се от още компромати? А от нещо друго в битието ви на министър?
- Не се боя от нищо. Приемам поста като предизвикателство - с ентусиазъм и с увереност, че мога да се справя.

Визитка:
- Родена в София
- Магистър по европейско право от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и университета в Нанси (Франция)
- Защитила докторат за юрисдикцията на Международния наказателен съд
- Натрупала опит като научен сътрудник по международно право в БАН и в Министерството на правосъдието
- От 2002 г. е изпълнителен директор в “Трансперанси интернешънъл” за България


 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ