Интервюта
Зинаида Златанова: От решенията по различни политики зависи бъдещото усвояване на европейски средства от страната ни
30.05.2013

Зинаида Златанова: От решенията по различни политики зависи бъдещото усвояване на европейски средства от страната ни

03 юни 2013 | 19:43 | Агенция "Фокус"

София. От решенията по различни политики зависи бъдещото усвояване на европейски средства от страната ни, а такива досега не са направени. Това каза в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя посочи, че няма как в бъдещия програмен период да бъдат финансирани сектори, в които няма ефективни политики.
Златанова заяви, че като вицепремиер поема отговорността да се установи какви мерки могат да бъдат предприети, за да не изгуби България европейското финансиране. Правосъдният министър допълни, че днес се е провела оперативна среща с нейни колеги, които отговарят за планирането на следващия програмен период и за координацията на усвояването. Тя каза още, че очаква голяма активност от останалите министри от кабинета.
„Ще помоля всеки министър, който има отношение към въпроса с европейското финансиране, да погледне параметрите в своята сфера и, където се налага, да се предоговаря или актуализира споразумението. Решаването на въпроса с еврофондовете е отборна и изключително важна задача, защото става въпрос за около 15 млрд. евро”, посочи вицепремиерът.
Зинаида Златанова каза още, че на българското правосъдие му е нужен нов наказателен кодекс, тъй като действащият в момента е от 60-те години на миналия век.

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ