Интервюта
Вицепремиерът Зинаида Златанова: Българите искат повече реформи
30.05.2013

Вицепремиерът Зинаида Златанова: Българите искат повече реформи
"Юрополитикс”

Въпрос: Така наречената афера "Пеевски" най-вероятно ще бъде включена в устния доклад на ЕК. Как е възможно управляващото мнозинство в българския парламент да номинира и да гласува тази противоречива кандидатура - за която се твърди, че не е компетентна за този пост и има значително влияние върху българския медиен пазар - да стане директор на ДАНС?


Зинаида Златанова: Не бих посмяла да съдя всеки член на парламента, който е избран от българския народ. Но да, мисля, че това е политическа грешка от страна на парламента. Общественото мнение беше подценено, обаче, това решение беше коригирано изключително бързо на следващия ден, когато г-н Пеевски се оттегли от поста. Нека не съдим правителството само по едно решение. Ние продължаваме да работим. Тази седмица, на 16 юли, за първи път имахме публично изслушване в парламента за нов директор на ДАНС. Аз много вярвам, че случаят е приключен с това.


Въпрос: Но какво означава всичко това? В седмата година на наблюдение от ЕС на съдебната система и на борбата с корупцията и организираната престъпност в България все още липсва стандартна процедура, която дава възможност за прозрачното избиране на лица на стратегически постове?


Зинаида Златанова: Отваряте широк и болезнен въпрос. За последните 25 години преход много реформи бяха извършени в България - във всички сектори, най-вече в икономиката. За съжаление, областта на правоприлагането и съдебната власт не бяха реформирани в необходимата степен. Моята задача е да завърши реформите в съдебната система. Препоръките на Европейската комисия и на държавите-членки на ЕС са изключително полезни за нас, но е истина: различните правителства може би не са се отнесли към тях с нужното внимание. Хората, които в момента протестират по улицата в София, имат същото усещане: липса на справедливост в обществото, на солидарност, на нормални институционални отношения. Българите искат повече реформи. Те виждат най-високите европейски стандарти - те пътуват много, те работят в ЕС, техните деца учат в страните-членки.


Въпрос: Можете ли да посочите някои от реформите, която бихте желали да видите завършена? Какво се случва с процедурата за избор на Висш съдебен съвет?


Зинаида Златанова: Има различни мнения за това как съдиите от Висшия съдебен съвет трябва да бъдат избирани и дали трябва съветът да бъде постоянен или не. През годините ние вече бяхме изпробвали повечето от тези възможности. В началото на 90-те години Съветът изцяло беше избиран от магистрати. Това така капсулира цялата съдебна система, че тя стана безотчетна пред обществото. Магистратите, с които общувам, не са привърженици на това. Проблемът не е в това, че сега парламентът избират част от Висшия съдебен съвет. Това се превръща в проблем, ако самият процес не е прозрачен. Но ако знаем профила на кандидата и кой в парламента подкрепя съответния кандидат и по какви причини, тогава това няма да е проблем нито за обществото, нито за магистратите. За съжаление, през последните четири години независимостта на съдебната власт беше поставена под съмнение от правителството. Всички знаем това. Моята амбиция е да не позволя подобно нещо да се случи по време на мандата ми.

Въпрос: Ще помогне ли реформата на Изборния кодекс, за да се успокоят уличните протести в България?
Зинаида Златанова: По традиция изработването на Изборния кодекс в България е задача на парламента, а не на изпълнителната власт. Със сигурност депутатите са убедени, че някои промени са наложителни, за да стане изборният процес по-прозрачен. Но нека си го кажем: протестиращите настояват за справедливост и правосъдие не само в съдебната система. Те искат социална справедливост, защото България е най-бедната страна в ЕС. Тези протести започнаха през януари тази година, а не сега. Разочарована съм, че много от политиците тук виждат решението на проблема в незабавни нови избори. За мен това само означава, че те нямат друг отговор на проблемите на гражданите

.
Въпрос: Но може ли това правителство - което се намира под натиска на протестите и бойкота на най-голямата опозиционна партия в парламента - да осъществи каквито някакви мерки, преди всичко тези за социална справедливост?


Зинаида Златанова: Това е напълно възможно. Първите мерки на това правителство бяха насочени към най-непривилегированите групи от обществото с енергийните субсидии за семействата, които не могат да си плащат сметките за ток, с увеличаване на средствата за младите семейства и майките, както и с редица други по-малки социални мерки, които не струват много за бюджета, но са много важни, за да се спре бедността.

Въпрос: Посланиците на Франция и Германия в София направиха обща необичайна декларация, заклеймяваща "олигархичния модел" в България. Какво мислите за това?


Зинаида Златанова: Когато говорите за "модел" вие не говорите за нещо, което се е случило миналата седмица или миналия месец. Крайно време е да се ликвидира този модел. Гражданите повече няма да позволят той да съществува. Това е един много важен урок от протести за всички политически партии в страната.

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ