Интервюта
Зинаида Златанова за Боевски, мораториума за земята и вероятността за загуба на европари
30.05.2013

Зинаида Златанова – вицепремиер и министър на правосъдието, в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия

Водеща: Министърът на правосъдието - Зинаида Златанова. Здравейте.
Зинаида Златанова: Здравейте.
Водещ: Здравейте. И вицепремиер.
Водеща: И вицепремиер. Бързо към казуса „Гълъбин Боевски” - и като министър, като човек, на когото можем да зададем въпроси за евентуални споразумения между Бразилия и България. Започваме с тази тема. Как си обяснявате липсата на информация в продължение на близо 7 месеца от страна на българското посолство в Бразилия към външно министерство за съдбата на един българин, не кой и да е, а олимпийски шампион? Не е ли това работата на посолствата - да правят доклади?
Водещ: И да съобщят поне за този случай, дори неофициално?
Водеща: И да съобщят нещо елементарно, като например дори това, че той е отишъл да си прави документи в посолството и най-вероятно многократно е посещавал посолството?
Зинаида Златанова: Ами, нека започна с това - да не звучи политически прекалено, но това е доказателство, че невинаги, когато наказваме или уволняваме, или коментираме нечия некомпетентност, става дума за политическа чистка. И крайно време е да се спре с тези спекулации. Защото ето, виждате нагледно случаи, които скандализират цялото общество, всъщност се дължат в голямата си степен на така една некомпетентност или…
Водещ: Според вас умисъл няма – това разбирам?
Зинаида Златанова: Не, не.
Водещ: А какво - некомпетентност?
Зинаида Златанова: Не вярвам да има. Аз винаги съм казвала, че пазя и ще продължавам да пазя достойнството на българския държавен служител, на дипломацията, на българската държавна служба, но в случая говорим или за некомпетентност, или за наистина едно безхаберие.
Водещ: Отзоваване трябва ли да има?
Зинаида Златанова: Това ще реши министърът на външните работи, който е директен началник.
Водещ: Вашият коментар обаче?
Зинаида Златанова: Аз бих постъпила така.
Водещ: Бихте го сменили?
Зинаида Златанова: Аз бих го сменила, защото…
Водеща: Спешно стана ясно тази сутрин от говорителя на външно министерство, че ще бъде извикан, за да даде отчет защо се е получила тази информационна дупка и вакуум в продължение на 7 месеца.
Зинаида Златанова: Както разбрахме, още днес беше или вчера, и служебният външен министър също явно не е бил уведомен, т.е. това…
Водеща: По онова време Марин Райков също не е знаел.
Зинаида Златанова: Да. Това продължава…
Водеща: Изобщо на територията тук на България такава информация не е идвала.
Зинаида Златанова: Точно така, това безхаберие продължава с месеци и месеци наред. И пак казвам - нека престанем със спекулациите за политически чистки. Няма политически чистки и смея да твърдя, че…
Водещ: Не, едното не противоречи на другото.
Зинаида Златанова: Така е. Така е.
Водещ: Възможно е да има мърляв служител, но е възможно и да има и политическа чистка и в други случаи.
Зинаида Златанова: Но повярвайте, в повечето случаи компетентните и съвестни служители, никой не ги чисти.
Водещ: Да не обобщаваме, да.
Водеща: Но все пак не трябва да се абсолютизира и едното, и другото. Възможно ли е, дошло ли е времето България и Бразилия да подпишат някаква спогодба в лицето на правосъдието?
Зинаида Златанова: Само да добавя - да не абсолютизираме, вие сте прави, но искам да го изясня, защото аз имам огромен сантимент към държавните служители. Аз съм била такъв. Ако това не се беше случило с Гълъбин Боевски и този посланик, заради неща, които са видени грешки в неговата работа от колегите ми във външно министерство, които не са станали публични, беше отзован - ако това не се беше случило и той беше отзован или уволнен от външно министерство, пак казвам, за други грешки, но вие не бяхте разбрали, че той е направил тази грешка с Гълъбин Боевски, повярвайте, уверявам ви, че предишният външен министър или по-предишният, който го е изпратил, щеше да каже „Това е политическа чистка”. За това говоря. Нищо друго.
Водещ: Сега имате факти. Сега имате факти, можете да се хванете за него.
Зинаида Златанова: Разбирате ли? Ако това не се беше случило…
Водещ: Ако го нямаше този факт…
Зинаида Златанова: Но, не. То можеше да има друг факт. Просто чисто служебно той да не си изпълнява задълженията.
Водещ: Но да не се разбере.
Зинаида Златанова: Вие в телевизията няма нужда да ви виждаме гафовете всеки ден, но се случват грешки, нали? И вашите колеги грешат, и този, който много греши, бива уволнен. Но ние, зрителите, слава Богу, невинаги разбираме за вашите големи грешки и не искаме да разбираме. Както и вие за нашите - не искате да разбирате и да не се стига дотам. За това говоря, нека да го изясним, че ако това не се беше случило толкова публично, толкова наистина фрапантно…
Водещ: Набрали сте му на Николай Младенов.
Зинаида Златанова: Не, не, не, напротив. Николай Младенов е добър мой приятел.
Водещ: Добре.
Зинаида Златанова: Аз нямам представа дори по кое време е изпратен този човек там, кога е започнал работа, колко стаж има. Нямам никаква представа, уверявам ви. Говорим по принцип.
Водещ: Вие истината разбрахте ли я по конкретния случай каква е, защото разбираме, че няма никакви постъпки от наша страна, че това е едностранен акт?
Зинаида Златанова: Така е.
Водещ: Но имаме пак подозрения - Дилма Русеф е ударила рамо, което се опровергава от бразилските власти. Вие разбрахте ли като български гражданин, като вицепремиер, този български гражданин по силата на какво има тази добра съдба всъщност?
Зинаида Златанова: Това, което аз знам, е, че… Вие сте прав, че ние нямаме договор за правна помощ с тази държава. Това, което аз имам като информация, е, че това си е специфична бразилска процедура по техния закон, която позволява и там това е правомощие на министъра на правосъдието на страната, което се потвърждава от съд…
Водещ: Не подозирате сделка, показания? Нещо повече от това, което се съобщава в републиката?
Зинаида Златанова: Аз с официална информация не разполагам за такива неща. А подозрения в правосъдието не правим.
Водещ: А българско разследване трябва ли да има, защото господин Цацаров каза, че няма такова, а имаше информация, че въпросния кокаин е предназначен за българския пазар? Той си е осъден, не е помилван - поне не знаем да е помилван. Трябва ли като правосъден министър според вас да има някакво реципрочно разследване или трябва да бъде оставен намира този човек?
Зинаида Златанова: Така е. Според бразилската държава, Гълъбин Боевски е осъден за наркотрафик, и то, ако не ме лъже паметта, с присъда, която мисля, че е потвърдена дори от две инстанции.
Водеща: Така е. Присъдата не е отменена. Това е факт, който е известен. Да.
Водещ: Трябва да има българско разследване според нас. Или не?
Зинаида Златанова: Дали трябва да има или не, това е правомощие на прокуратурата и на МВР. Там трябва да се реши този казус - дали трябва да има българско разследване. Тук зависи вече, след като престъплението е извършено на територията на Бразилия…
Водещ: Имаше публикация, че е предназначен за…
Зинаида Златанова: И там има присъда кой… някой трябва да установи за къде е предназначен кокаина, как установяваме, че е предназначен за България, дали.
Водеща: Предполага се, че щом до сега не е стигнало разследването до България, няма причина и да стигне.
Зинаида Златанова: Така е, да.
Водеща: Трябва ли да има договор за правна помощ между България и Бразилия, на фона на информацията, че бразилските затвори са пълни с българи по обвинения за подобни схеми и престъпления?
Зинаида Златанова: Не само. За съжаление, трябва да кажа, тази новина не е добра - не само бразилските затвори са пълни с българи. В Южна Америка специално, последните десетина години има много българи, стотици, които излежават присъда в…
Водещ: Колко са? Има ли обща справка?
Зинаида Златанова: Трудно е да направим. Ще ви кажа защо. Защото в много от тези държави ние нямаме дипломатическо представителство.
Водещ: Е то и да има, понякога - все тая.
Зинаида Златанова: И да има понякога, да. Но поне със статистика биха могли да съберат колегите от външно министерство. Ние дори нямаме дипломатическо представителство и това е много сериозен въпрос, който ние обсъждаме…
Водещ: Ако ни връщат трафиканти тук при нас и ние не го знаем?
Зинаида Златанова: … с главния прокурор вече от няколко месеца - хайде не месеца, но седмици, и то не по повода казуса „Гълъбин Боевски”. Аз смятам за другата седмица да направим една първа среща за това между външно министерство, главна прокуратура и Министерство на правосъдието за това какъв механизъм установяваме, защото досега такъв в държавата ни няма, няма - нито как разбираме, че някой българин е осъден, нито как действа държавата в такъв случай и действа ли изобщо.
Водещ: Явно държавата и тук е като едно голямо бразилско посолство по отношение на своята неадекватност.
Зинаида Златанова: Нито какви договори са необходими. Това трябва да се анализира много сериозно – броят лица, които са осъдени потенциално, за какви престъпления, какъв вид договор, защото договорите за правна помощ са няколко вида.
Водещ: Можете ли да подпишете?
Зинаида Златанова: Имаме договори за екстрадиция. Имаме договори за взаимна размяна на осъдени лица, което е друго. В зависимост от това кое е най-необходимо, трябва да се направи анализ какъв вид договор ни трябва за съответните държави и дали.
Водещ: Вие можете ли с тамошния правосъден министър или е по-сложно?
Зинаида Златанова: Това е по решение на правителството. По-сложно е, но не е невъзможно. И не само, че е възможно, но е хубаво да се започне такъв процес, за да не стигнем…
Водещ: Ще го направите ли?
Зинаида Златанова: Не искам да правя паралели в никакъв случай, но за да не стигнем до, недай Боже, втори казус „Либия”.
Водещ: Ще го направите ли?
Водеща: Защо правите обаче този паралел, защото и вчера чух подобен паралел да се прави? Неадекватност на ниво посолство, което се прехвърля към държавата?
Зинаида Златанова: Знаете ли, поредица от едни невинни грешки или чисто безхаберие, или проспиване на един-два факта. Аз съм човек, който обичам да бие камбаната по-здраво, вие знаете, и предпочитам да се притесняваме сега повече и да елиминираме тези грешки.
Водещ: То с притеснения не става, а с подписване на такива спогодби.
Зинаида Златанова: Да, и като казах притеснения - образно казано. Тези притеснения - те в действия прерастват при мен обикновено. Нека да вземем мерки сега, нека да видим, да анализираме бързичко какво ни трябва, с кои държави какви споразумения, защото то Бразилия не е единствената държава, с която нямаме споразумение.
Водеща: Сменям темата - използвам думата грешка, която използвахте вие преди малко. Оценихте като грешка - не съм сигурна дали е точната формулировка, решението на Народното събрание за удължаване на мораториума за закупуване на земи от чужденци. Как ще поправите тази грешка на правителствено ниво?
Зинаида Златанова: Тази грешка… Защо грешка? Това, както каза и премиерът, е едно емоционално решение. Да, на късмет на всички…
Водещ: Как го неглижирате… Това е някакво страхотно безобразие и див популизъм и вие казвате така „то си е просто, както каза”. Не е ли или слабоумие, или безхаберие, което води…
Зинаида Златанова: Г-н Николаев…
Водещ:Имиджът ни е срутен. Някой утре ще каже „Ами, няма да отваряме пазара за българи и за румънци…
Водеща: Защото така решихме, защото са много емоционални.
Водещ: … защото на нас не ни харесва, както на вас”.
Водеща: Защото са ни много емоционални политиците.
Зинаида Златанова: Защото ни обхвана емоция, да.
Водещ: Използвайте остротата, която се полага на един вицепремиер.
Зинаида Златанова: Виждам, че минахме на по-забавната тема в разговора.
Водеща: Забавна ли е обаче?
Зинаида Златанова: В кавички казано. Аз казах и вчера - въпросът не е политически, той е юридически. И юридически, смисъл не, че неглижираме - толкова сме се развеселили в правителството, този въпрос. Юридически, аз казах и вчера – това решение няма никаква правна стойност, т.е. то все едно не се е случило.
Водещ: Е как така?
Водеща: Т.е. депутатите се събраха, загубиха си времето, посмяха се, покараха се и си тръгнаха.
Зинаида Златанова: Говорим юридически. Всеки юрист ще ви каже, че понякога юридическата логика е различна от житейската, а да не говорим, че е различна от политическата. Юридически то не съществува все едно.
Водеща: Добре, защо тогава обаче юрист е председател на НС, от двете му страни мисля, че и двамата са юристи, заместник-председателите, допускат изобщо да се направи извънредно заседание на НС, което да си губи изключително ценното парламентарно време за безсмислици?
Водещ: Това е вредна безсмислица, тя не е безвредна даже.
Водеща: Тя ни е просто загуба на време.
Зинаида Златанова: Така е, тя е вредна. Ако излезем от забавната част на нещата, наистина, тя не само, че е вредна, тя излага много всички нас като българи.
Водещ: Как?
Зинаида Златанова: Само ще ви кажа… Аз не знам защо някак в обясненията си в последствие повечето народни представители казаха, че така защото те се подлъгали, че това искали хората…
Водеща: Бойко Борисов каза, че нещо много са …
Водещ: Масова лудост.
Водеща: Да, луднали по популизма на и са се заблудили от популизма на „Атака”. От БСП така и не разбрахме защо така са постъпили.
Зинаида Златанова: Аз не вярвам да ни е управлявал в състояние на лудост непрекъснато, защото това ще е много лошо ако е било така. Но някак си, че това е желанието на хората, че са се подвели - те самите си признават някои депутати, по съвсем популистки настроения - аз дори в това не съм убедена, че това е желанието на хората. Защото повече от 80% от българите в седмата година от нашето членство в ЕС, 70% от българите подкрепят, че България е член на ЕС и са доволни. Вие знаете, че по-голямата част от моята професионална кариера е преминала в областта на евроинтеграцията. Вижте, не може за 15 минути 171 народни представителя на практика да се опитат да скъсат Договора за членство на България с ЕС…
Водещ: Това е ужасно.
Зинаида Златанова: … за който цялото българско общество се бори 15 години, вие си спомняте, за да бъде наистина в първите 27 най-цивилизовани държави в света.
Водеща: Добре, кажете какъв е генезисът според вас на това лудване, 15-минутно?
Зинаида Златанова: Не мога да кажа, не мога да кажа.
Водещ: И каква трябва да е санкцията? Защото говорим за един дипломат, който е проспал една нота и не е информирал, как трябва да бъде наказан...
Водеща: И ще бъде явно санкциониран.
Водещ: … а тук 171 народни представители, казвате, смачкват за 15 минути нещо, за което 70-80% от 15 години се опитват да се присъединят.
Водеща: Не само Договора за присъединяване, а и Конституцията на България.
Зинаида Златанова: Така е.
Водещ: Каква трябва да е санкцията?
Зинаида Златанова: Вижте, аз не съм коментирала парламента и няма да го коментирам. Няма да ме чуете.
Водещ: Ама защо, да не е свещена крава?
Зинаида Златанова: Ще ви кажа защо. Защото депутатите отговарят имат много най-тежката отговорност - те отговарят пред нас, пред техните избиратели и пред вас. Т.е тяхната отговорност…
Водещ: Последиците са за нас обаче.
Зинаида Златанова: Тяхната отговорност е пред избирателите и ако избирателите са съгласни с този тип подход, то това е проблем на всички нас.
Водеща: Като стана въпрос за социологически проучвания, на които се опират някои от БСП, социологически проучвания казват пък, че не харесват правителството и парламента и в момента парламентът е ударил дъното си по ниски стойности. Но какви бихте обяснили на ваш колега в Брюксел, например, за това, което направи българският парламент? Каква би била формулировката? Защото ние тук хубаво си обясняваме - леко сме луднали, станали сме емоционални, някакъв популизъм, някой се объркал, друг не се объркал. Вие как ще го обясните?
Водещ: Как го обясняваме?
Водеща: Защото имаше мигновена реакция на Европейската комисия.
Зинаида Златанова: Така е, и не само. Аз имах възможността да разговарям с няколко посланика на страни-членки на ЕС междувременно по други поводи.
Водеща: И, какво им казвате?
Зинаида Златанова: Знаете ли, нека да не драматизираме излишно наистина. Има и в други европейски държави популистки настроения. Всъщност, за съжаление, масово в Европа популизмът - виждате и в съседна Гърция, и в други държави, и по-големи включително държави, основателки, стари членки…
Водеща: Да, и Италия мина през този период.
Водеща: Нека се борим с нашия си популизъм.
Зинаида Златанова: Да и Италия. Това е част от една за съжаление, общоевропейска вълна. И аз съжалявам, дано не се обиди някой народен представител, но България не остава в страни от тази популистка вълна. Това е истината, което сега може да се тълкува, че ето, и ние сме като другите европейци, не сме толкова изолирани.
Водещ: Защо БСП си го позволява?
Зинаида Златанова: Това трябва да питате партията БСП.
Водещ: Защо БСП си го позволява, когато вие сте правителство, излъчено с мандата на БСП, и БСП си го позволи? 59 депутати, внятни хора, хора грамотни, смея да твърдя – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Димчо Михалевски, Антон Кутев?
Зинаида Златанова: Трябва да ги попитате. Това за мен е едно гласуване по съвест, а не по инструкция, поне така твърдят всички. Не чух тук да има някакво партийно решение, може би трябва да попитате всички 59 защо са го направили.
Водеща: Всичките може би ще ни бъде трудно да попитаме, но не е ли проблемът в липсата на информация, която стига до българския избирател? Неслучайно казвам избирател, а не гражданин, защото всичко, което се случи в парламента, много мирише на избори и на трупане на рейтинг-точки върху една или друга партия. Но не е ли липсата на информация всъщност основния проблем? Не е ли притеснението и на ГЕРБ, и на БСП, че ако не гласуват това популистко предложение на „Атака”, избирателите ще ги заклеймят и ще кажат „Ето, вие не искате да спасите нашата земя, напоена с кръвта на нашите деди”. Всъщност тази земя се продава и ще се продава на чужденци…
Водещ: И цената й би била по-висока, ако пазарът й е освободен.
Водеща: И цената й обаче би била по-висока, ако не беше този мораториум, който така или иначе няма никаква правна стойност. Ние вече сме в сферата на политиката в коментарите ни. Не е ли това проблемът? Ето, правосъдния министър да обясни на българина…
Зинаида Златанова: Земята се продава и сега на чужденци, и то се продава… Защото, когато се продава на български юридически лица, ние дори не знаем кой е акционерът там. Ако се продава на чуждо физическо лице…
Водеща: Поне ще знаем кой е човекът.
Зинаида Златанова: … ние ще знаем трите имена на този човек. А когато се продава на български юридически лица, които имат като акционер неизвестно кой… Да не давам примери, но там акционер може да бъде всеки – чужденец...
Водещ: Защо да не давате примери?
Зинаида Златанова: Ами, може да е… как да кажа – хора, извършили престъпления, включително… Ние не знаем кой е акционерът там. Те са скрити зад едно дружество и те притежават българска земя, и то в немалки размери.
Водеща: Милиони декари, твърди се официално.
Зинаида Златанова: Знаете, че този пазар на търговия на земя всъщност през тези специфични дружества, които я продават и купуват, е много развит напоследък. Т.е. ние не знаем. Какъв е проблемът да знаем физическото лице, чужденецът, което притежава еди-коя си земя…
Водеща: Което би напълнило и джоба на баба Пена, която има 10 декара, след като цената се отвърже и излезе на пазара, на европейския пазар.
Зинаида Златанова: Точно така, точно така. Докато чрез тези български юридически лица, които могат, както вие правилно отбелязахте тези дни - аз ви гледам всяка сутрин - за 2 лева просто можете да си основете и регистрирате фирма…
Водещ: Регистрация и готово.
Зинаида Златанова: … и да си закупите колкото желаете толкова земя с акционери, които, пак казвам, никой не познава кои са. Това е.
Водещ: Да ги проследи. Вие казахте обаче нещо, което ми се струва абсурдно - че няма никаква правна стойност това, което е гласувано в парламента.
Водеща: Това го каза и Михаил Миков.
Зинаида Златанова: Това го каза и /…/, който е известен български юрист.
Водещ: Да, сигурно и други решения по тази логика нямат никаква стойност. Това, което се гласува в парламента няма стойност.
Зинаида Златанова: Правна стойност означава друго.
Водеща: Защото противоречи на договора и Конституцията ли? Това ли казвате?
Зинаида Златанова: Означава, да. Да, това казвам.
Водеща: Т.е. да нямаме съмнение, че депутатите могат във всеки един момент да се съберат, дори на извънредно заседание, и да гласуват нещо, което няма правна стойност?
Зинаида Златанова: Не, не.
Водещ: Те не са ли вредни - да поставят въобще въпроса за членството ни с това си гласуване? Тези депутати не са ли вредни? Не говоря дори за имидж, а за възможност някой да преразглежда въобще нашият договор.
Зинаида Златанова: Вижте, аз например днес имам въпрос от опозицията, която също гласува. Всъщност най-големия брой, гласували това решение, са от ГЕРБ.
Водеща: Са от ГЕРБ, да.
Зинаида Златанова: Да, нека не забравяме, които имат в заглавието си „европейско развитие”.
Водещ: Да.
Водеща: Ще си задаваме въпросите и към тях.
Зинаида Златанова: Аз пак казвам, аз няма да коментирам другите. Те са избрани от нас, ние сме ги изпратили там. Не е прилично, не е уважително и не е редно към институцията да… Ето виждам, че имате и следващи гости, които биха си позволили повече коментар.
Водеща: Георги Близнашки и Калин Янакиев, професори.
Зинаида Златанова: Да, професорите. Г-н Близнашки ми е бил професор по конституционно право, та малко се притеснявам сега тук пред него да говоря.
Водеща: Добра студентка ли беше? Господин Близнашки, беше ли добра студентка?
Георги Близнашки: Старателна, старателна.
Зинаида Златанова: Така, че няма да коментирам НС, искам да коментирам нещо друго, по-общо. Вие сте може би първите журналисти, които започват темите с правосъдие, макар и по информационен повод, който е актуален - с Боевски. Обикновено ме питат за парите, за европейските средства. Всеки разговор започва с медиите така. В парламента нямам нито един въпрос, поставен на тема „Правосъдие” досега, четири месеца като министър, в качеството ми на министър на правосъдието. Всички въпроси и питания…
Водещ: Вие говорите за парите на други места, тук - за правосъдие.
Зинаида Златанова: … са по въпроса за парите. Извинявайте, но това, което мен ме потресе най-много след случката във вторник, беше колко тънка е коричката на ценностите, с които ние обвиваме публичното си говорене и убеждение, че сме европейци.
Водещ: Сега ще кажете, че вътрешната политика е нещо в целофан.
Зинаида Златанова: Не, ще кажа, че освен за пари и фондове, ЕС е нещо, което е основано върху ценности, и тези ценности не може днес да ги уважаваме, утре да не ги уважаваме, но да си искаме парите през цялото време. Не е добре.
Водещ: Вярно ли е, че ще загубим до 500 милиона? Ето, и ние да ви питаме и финал. Просто прочетох такава стряскаща цифра.
Зинаида Златанова: Не, 500 милиона няма да са със сигурност, но ето и тук първи служебният премиер по еврофондовете заговори едва през 2013 година за това, че има потенциални загуби.
Водещ: Колко ще бъдат, ако не 500 милиона?
Зинаида Златанова: Ами да се надяваме, че ще са под 250.
Водещ: До 250, под 250?
Зинаида Златанова: Под 250 би било добре.
Водеща: Което кои сектори ще удари, най-грубо казано, най-силно?
Зинаида Златанова: Екологията, може би в „Регионално развитие”, оперативната програма, малко. Нямаме в „Транспорт”, надяваме се да нямаме в „Човешки ресурси”. Но всичко това ще го коментираме на дълго и на широко към края на годината.
Водещ: Само един въпрос, понеже ще бъдем на живо след малко при студенти. Дразните ли се, че и студенти поставят въпроса „Кой?”, макар и със закъснение?
Зинаида Златанова: Студентите поставят много въпроси. Те трябва да поставят въпроси, те са млади хора. Ние сме били по същия начин в 90-те години, аз не знам - вие сте по-млади и вероятно не го помните, но по същия начин имаше много големи студентски вълнения през 90-те години. Аз съм участвала.
Водеща: Участвахте ли?
Зинаида Златанова: Разбира се, разбира се. Така, че това е нещо, което е нормално.
Водеща: Да какво доведоха? Постигнахте ли нещо конкретно тогава 90-те години, конкретно?
Зинаида Златанова: Ами, тогава, ако си спомняте, се прие нова Конституция, включително 1991 година. Това беше началото на прехода.
Водеща: Защото вчера студентите, които са били заедно с вас, казаха „Ние нищо не постигнахме”. Какво направихме? Ето, двадесет и кусур години - нищо.
Зинаида Златанова: Аз не съм съгласна. Аз не съм съгласна. След 25 години България е съвсем друга държава, извинявайте.
Водеща: Т.е. има резултат това, което сте правили?
Зинаида Златанова: Има резултат. И си заслужава.
Водещ: Благодарим ви. Зинаида Златанова беше наш събеседник.

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ