Интервюта
Зинаида Златанова: Правителството няма да изпълни решението за мораториум върху продажбата на земя на чужденци
30.05.2013

Зинаида Златанова: Правителството няма да изпълни решението за мораториум върху продажбата на земя на чужденци
Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието, в интервю за предаването „Лице в лице” на БТВ

Водещ: „Лице в лице”, както ви обещахме със Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието. Между другото, не съм чул някой представител на кабинета да има ясна позиция по отношение на студентите, окупацията и протестите. И тъй като имахме тук двама представители на студените на Софийския университет, имахме връзка с Мюнхен, с Велико Търново. Ако нямате обща позиция, кажете вашето лично.
Зинаида Златанова: Вижте, да, няма позиция и аз не виждам и проблем, че няма, защото студентите поставят едни чисто политически искания, които до голяма степен съвпадат с политическите искания, които се поставят в последните седмици от групи протестиращи граждани, така да кажем. Правителството би трябвало да има позиция и би имало позиция, ако студентите протестираха, примерно ако протестираха срещу лошото качество на висшето образование, ако протестираха срещу, примерно липсата на достатъчно средства в техните университети.
Водеща: Т.е. смятате, че призива „оставка” не заслужава отношение, защото няма какво да отговори?
Зинаида Златанова: Би могло правителството тогава да отговори или да помисли, или да влезе в преговори, защото вие знаете, че сега се, в момента се изработва новата оперативна програма „наука и образование за интелигентен растеж”, която ще налее 1 млрд. лева в следващите 7 години в българското образование и наука. Очевидно това не е в първа точка от дневния ред на протестиращите студенти и не ги вълнува в такава степен.
Водеща: Дразните ли им се на студените?
Зинаида Златанова: О, напротив, младите хора е добре да имат гражданска позиция. Друг е въпросът, че мястото на политическите партии не е в университетите и това го казва, между впрочем, не аз, а законът.
Водеща: А къде има партии в университетите?
Зинаида Златанова: Знаете, че академичната автономия беше много трудно извоювано право в 90-те години, за което аз и мои колеги, тогавашни, сме се борили като студенти.
Водеща: Да де, но къде видяхте политически партии?
Зинаида Златанова: Ректорът на Софийския университет проф. Илчев вчера, той самият обясни, че е видял представители на поне три партии в двора на университета.
Водеща: В двора, видяхме един от БСП, видяхме и от други партии. Но сега хората в двора са отишли…
Зинаида Златанова: Именно, именно, каза, че поне на 3 партии е видял представители.
Водеща: И какво, ако си член на партия, не можеш да стъпваш в университета и двора му ли? Че аз видях група студенти-членове на БСП да се срещат в парламента с депутатите.
Зинаида Златанова: това каза проф. Илчев, че поне от 3 е видял, поне 3, той каза, че може и от други да е имало. Т.е. ако партиите развиват политическа дейност, мястото им не е в университета. Това, пак казвам, това е по закон, това не е по някаква друга причина.
Водещ: Ще търсите ли някакъв друг контакт със студентите, въпреки че трябва да намерите техни представители, които имат някакви делегатски права за разговори?
Зинаида Златанова: Аз лично, не виждам кой въпрос бих могла да дискутирам с тях. Пак казвам, ако те имат някакви въпроси относно качеството на висшето образование, относно това как ще се финансира от европейски средства, съм готова да дискутирам с тях толкова, колкото те биха искали.
Водещ: Но за оставка няма да говорите.
Зинаида Златанова: Темата „оставка” може да бъде поставена от всеки. Те като граждани имат пълното право да я поставят тази тема. Темата с оставката за едно правителство в демократичната и правова държава Република България се решава от парламента, който и избира правителството. А темата със състава на парламента се решава от българските граждани с честни, свободни и демократични избори, за каквито са признати всички избори в България от 90-те години насам.
Водеща: Добре, разбира се. Финално към тази тема – темата оставка не се дискутира в правителството на този етап, нали така?
Зинаида Златанова: Ами аз поне не съм била свидетел.
Водеща: Не сте чули? Дайте да говорим тогава за неща, които се дискутират вероятно в правителството. Как дискутирате в правителството темата мораториум за продажба на земя на чужденци, който наложиха три парламентарни групи – тази на БСП, на ГЕРБ и на „Атака”.
Водещ: Аз сега да допълня. И господин Калфин преди малко не знам дали го слушахте, той каза правителството да не изпълнява това решение на парламента. Каза го ултимативно – не бива да се изпълнява от правителството.
Зинаида Златанова: Правителството няма да изпълни решението на парламента, защото не искам да се спирам на политическите съображения, но и чисто юридически да изпълни правителството решението означава да наруши едновременно Конституцията на Република България и да наруши основни договори от първичното право на Европейския съюз, което има дори и върховенство по нашата Конституция пред българското. Няма как.
Водеща: Извинявайте, ще продължите по тази тема. Обаче това знаете ли какъв въпрос породи у мен и той е малко стряскащ. Ако е така, значи парламентът, първата власт в България, задължава и приема решения, с които подбужда правителството да нарушава българската Конституция и международното право. Ами това основание не е ли достатъчно, за да се замислим за смисъла на този парламент, ако той подбужда правителството и приема закони, мораториуми, които нарушават Конституцията?
Водещ: Това, слава Богу, е решение, не е закон.
Зинаида Златанова: Вижте, аз казах и в още първите часове, след като парламентът взе това решение, че за мен то няма никаква правна стойност, тоест все едно, че не са го взели. От юридическа гледна точка…
Водеща: Парламент, който взима ей така решения без правна стойност! Той е комичен.
Зинаида Златанова: Ами вижте, не ме карайте да коментирам парламента. Ние всички сме избрали тези депутати, не е ли така, като граждани?
Водеща: Да, някои от нас са избрали тези депутати, права сте. Някои сме гласували.
Зинаида Златанова: Така. И никак не помага на установяване на върховенство на закона и на истинска правова държава ние сега да се учудваме на едно или друго решение. Пак казвам, Народното събрание, това са наши представители, избрани законно, свободно и демократично. И никак не е, как да кажа, не само любезно, не е добре да коментираме… първо, да ги коментираме в този смисъл. Аз съм казала и друг път, никога няма да си позволя да коментирам парламента. Аз ви казвам, че правителството не може да изпълни решението и няма да го изпълни. Моля ви нека да не коментираме парламента.
Водеща: Вие казахте: всички са избрали този парламент. Нали знаете, че 25% от гласувалите не са… Гласувалите, не ги мисля негласувалите, те не са представени. Това е друга тема обаче.
Зинаида Златанова: Да не се занимаваме с изборното законодателство. Това е тема на парламента обикновено, също така.
Водеща: Така е, обаче този парламент е фундамента, върху който се строи държавата, приемането на закони, на решения. То трябва да ги контролира. Ако то приема такива решения и препоръки, какъв е смисълът от преки избори?
Зинаида Златанова: Пак казвам, то е избрано със свободни, демократични, преки избори.
Водещ: Да, въпросът е към законодателната власт, не толкова към изпълнителната.
Зинаида Златанова: Въпросът е към законодателната власт.
Водещ: Сега, да ви питам нещо за изпълнителната власт. Преди известно време, дали не беше вчера или онзи ден, казахте, че съдебната система трябва да се развива скокообразно. Българската съдебна система. Нали така, правилно цитирам?
Зинаида Златанова: Ще обясня.
Водеща: Обяснете.
Водещ: Искам точно да обясните какви скокове…
Зинаида Златанова: Не, това беше по повод на едно изследване на Българския институт за правни инициативи, в което те бяха представили индекса на реформа от 2002 година насам. Това, което се забелязваше, че най-голямата промяна в положителна посока е в годините 2006-2007-ма. Тогава, знаете, са годините, в които България влезе в Европейския съюз.
Водещ: И се хармонизираше законодателството.
Зинаида Златанова: И се хармонизираше законодателството. И тогава наистина се полагаха огромни усилия в много направления на реформи. И аз имах предвид това, че тогава е направен видим скок в ускоряването на реформата. И от тогава до сега, според изследванията на неправителствената организация, не според мои наблюдения, а не че не съм съгласна с техните наблюдения, реформата сякаш е в застой в последните седем години. Затова и вашите предишни гости, когато говорят за това, че в държавата е ужасно, че България не е мръднала, че няма по-ужасна държава, извинявайте, много ме боли. Това не е вярно. България успя да проведе преговори за членство в Европейския съюз за пет години. Само за пет години. Започвайки тези преговори след много тежка икономическа криза, вие си спомняте 1996 – 1997 година. Проведе огромен на брой реформи до 2007 година във всички области. България е призната първо, за функционираща пазарна икономика и за държава, която изпълнява политическите критерии за членство в Европейския съюз.
Водеща: Това са чудесни неща. Въпросът е, че в момента нямаме никакви инвестиции, в момента сме в икономическа криза, в момента хората се чудят какво е това правосъдие.
Зинаида Златанова: Но това, че в последните 20 години не се е случило нищо, просто не е вярно. Защото вие, може би студентите не помнят, но вие помните какъв дълъг път сме извървели оттогава досега.
Водещ: Това, което казвате, е абсолютна истина. Нямат доверие хората, в съдебната система нямат доверие. И вие го знаете много добре.
Зинаида Златанова: Затова казвам, че в последните седем години сякаш реформата е в застой.
Водещ: Това доверие трябва да се печели.
Зинаида Златанова: Сега, доверието в съдебната система, аз го казах и ще го повторя колкото пъти е необходимо, репутацията на съдебната система се гради от имиджа на магистратите в нея.
Водещ: Точно така.
Зинаида Златанова: Нали така?
Водещ: Точно така.
Зинаида Златанова: Министърът на правосъдието нито разследва, нито правораздава. И то репутацията се гради на основата на действията на всеки един магистрат поотделно. Защото дори един магистрат вие да срещнете във вашия ежедневен живот, който имате съмнения, че не е постъпил по съвест, вие няма да вярвате на цялата система. Това разбирате ли го? Защото, ако дори в един магистрат се усъмнят медии, граждани, в неговите действия, цялата система е под заплаха.
Водещ: Той, както знаете, не е само един.
Зинаида Златанова: Затова съмненията, основателни или не, са основно, извинете ме, но в съвестта на магистратите. И само и единствено в техните ръце е да оправят репутацията на системата.
Водеща: Тоест без промяна в закони, без махане на политическите квоти, да речем във Висшия съдебен съвет, тоест без никакви други усилия, ние трябва да призовем магистратите: бъдете честни и съвестни.
Зинаида Златанова: Аз не съм чула сериозни идеи, даже напротив, за премахване на политическата квота. И забележете, тя не е политическа, тя е обществена. Пак тези депутати, които ние всички сме…
Водеща: Ей сега ще ви изброя кой в Конституционния съд от коя партия е.
Зинаида Златанова: Момент, момент. Може ли да продължа, госпожо Ризова, или вие искате да обясните?
Водеща: Продължете. Не, ама всеки знае кой от коя партия е от висшите магистрати.
Зинаида Златанова: Така. Тази квота, която избира Народното събрание, тя е обществена квота. Тези депутати, които ние сме избрали с вас, представлявайки нас, избират представителите на гражданите във Висшия съдебен съвет.
Водеща: Звучи логично, ама така ли е?
Зинаида Златанова: Друг е въпросът, ако има информация и ако ние всички знаем кой от коя партия е и от коя партия е подкрепен…
Водеща: Вие не знаете ли?
Зинаида Златанова: Това е ролята и на обществения натиск, и на вас, медиите, да искаме тази квота да е наистина обществена, а не политическа. Защото съгласете се, че независимостта на магистратите е основен белег на върховенството на закона. Тоест, след като тяхната независимост и несменяемост, забележете, вие не сте несменяеми с господин Цонев, не е ли такава вашата работа?
Водещ: И слава Богу.
Зинаида Златанова: Вие не сте несменяеми, но магистратите са несменяеми в тяхната работа. Независимостта и несменяемостта имат обратна страна, която да гарантира баланс на обществения интерес и това е отчетността, госпожо Ризова, пред обществото. Само че не пред партиите. Това е проблемът.
Водещ: Накрая обаче искам да ви попитам за това, което днес сте казали – България и Румъния са в черния списък на Европейския съюз за обществените поръчки. Първо, какъв е този списък, как попаднахме ние с румънците там? Не, че се съмнявам, че е така, но просто да обясните.
Зинаида Златанова: Първо да започна с това, че аз такова нещо не съм казала. И вие няма да го видите в стенограмата на заседанието на комисията.
Водещ: Значи, аз един сайт тук цитирам.
Зинаида Златанова: Вероятно журналистката е дочула някакъв разговор между експерти, каквито има много, в залата, освен мен, на Комисията по европейски въпроси и европейски фондове. Вярно е, че Европейската комисия ще дойде на мисия в края на ноември…
Водещ: На Генерална дирекция „Вътрешен пазар”.
Зинаида Златанова: Точно така, Генерална дирекция „Вътрешен пазар”, която именно се занимава със законодателството по обществените поръчки, защото то е много сериозно общностно законодателство, което трябва да се прилага еднакво.
Водеща: А планирана ли е тази мисия или е нещо извънредно?
Зинаида Златанова: Планирана е, разбира се. Във всичките страни членки на Европейския съюз с оглед на осигуряване на конкуренция, на недискриминация, на развитие на бизнеса във вътрешния пазар. И тази мисия ще прегледа прилагането на закона, нашият закон е доказано хармонизиран с европейските директиви. Тази мисия ще провери прилагането на закона в последните няколко години. Години – моля да обърнете внимание. Не няколко седмици или няколко месеца. Години.
Водещ: Ама само законодателството или обществените поръчки конкретни ще…
Зинаида Златанова: Прилагането. Прилагането на законодателството в обществени поръчки в България през последните години. Практиките по прилагане – дискриминативни, тръжни досиета съществуват ли; съществуват ли обществени поръчки, в които е останал само един кандидат и той е бил избран. Според статистика на госпожа Бобева от вчера, която е много тревожна, с оглед идващата мисия, 70% от обществените поръчки са такива именно.
Водещ: Остава един кандидат накрая? Другите се отстраняват?
Зинаида Златанова: Да, остава един кандидат, който…
Водеща: Ама ние му знаем името.
Водещ: На кандидата ли?
Водеща: Да. Обичайният.
Зинаида Златанова: Е, те са няколко десетки хиляди на година обществените поръчки, надявам се да не е един кандидат. Разбирате ли /…/, има ли наличие на дискриминативни условия, бързина на процедурите, система на обжалване. Знаете, специално в областта на еврофондовете обжалването е сериозна пречка, но това е право на гражданите.
Водещ: Вие страхувате ли се от тази проверка?
Зинаида Златанова: Напротив, тази проверка е много добре да дойде и аз ще се виждам с тях също лично, и е много добре да седнем и съвсем сериозно да си поговорим какви слабости виждат те, защото и ние виждаме слабости в нашата система за обществени поръчки. Пак повтарям, госпожа Бобева вчера изнесе сериозни данни за това.
Водеща: Надявам се да можем да го продължим това утре. Но, понеже имаме секунди до края, нещо важно да ви попитам.
Зинаида Златанова: Но мисълта ми е, че ние ще седнем с колегите от Европейската комисия, ще видим, те са юристи, експерти, къде са слабостите и моментално трябва да ги отстраним.
Водеща: Защо се пощурихме по казуса „Боевски”? Защо? И всъщност има ли защо? Преекспонира ли се според вас?
Зинаида Златанова: Жалко, че нямаме време, защото този въпрос според мен е най-важния, който можем да дискутираме в това конкретно предаване. На мен ми се иска повече да обясним за това как работи международната правна помощ на гражданите. Това е много важно от гледна точка, вече българите много пътуваме в чужбина. Това е нормално, за разлика от едни по-предишни времена. Много е важно българските граждани да имат поне начални познания по това какво е международна правна помощ, как работи тя, каква е ролята на държавата в нея…
Водещ: Това обаче е тема на много дълъг разговор.
Зинаида Златанова: Точно така, но е хубаво да се води.
Водещ: И следващия път ние ви каним, когато имате възможност, веднага, за да обясним това.
Зинаида Златанова: Ще е полезно за хората.

 

 

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ