Интервюта
Министър Зинаида Златанова: Много е тревожно, че реформите в правосъдната система се забавиха
30.05.2013

Зинаида Златанова – вицепремиер и министър на правосъдието, в интервю за предаването на бТВ "Тази сутрин",

Водещ: Добро утро на Зинаида Златанова, вицепремиер и правосъден министър.
Водеща: Добро утро.
Зинаида Златанова: Добро утро.
Водещ: Г-жо правосъден министър, практика ли стана осъдени на последна инстанция, българи, да не влизат да си изтърпяват присъдите, ами да изчезват някъде, като Братя Галеви или последния случай – Илиян Тодоров, убиецът от дискотека „Соло”?
Зинаида Златанова: Не. За радост, това не се е превърнало в практика все още. Виждате, че все пак това са единични случаи. По справките на Главна дирекция „Охрана на съдебната власт”, за която аз отговарям също, като министър на правосъдието, всички осъдени биват намирани, така или иначе, след първото издирване или след второто…
Водещ: С изключение на?
Зинаида Златанова: Единични са случаите, за съжаление. Но така или иначе, дори единични, такива случаи изобщо не трябва да се допускат в страната. Не трябва да се допуска който и да било да избегне правосъдието. От наша страна, от страна на Министерство на правосъдието, Главна дирекция „Охрана” направи всички възможни по закон действия, които имат правомощия да извършат, за да намерят лицето и да го доведат за изтърпяване на наказанието. За съжаление се налага да бъде обявен за общодържавно издирване, той е обявен. Правим усилия да го издирваме и в чужбина.
Водещ: Има ли някакъв пропуск в закона, който да позволява такива измъквания?
Зинаида Златанова: Когато на първа инстанция лицето е оправдано по всички обвинения от съда, съдията е изменил мярката от задържане под стража в подписка и такава мярката е останала до края на процеса на върховната инстанция. Сега, тук специално това дело повдига много въпроси, които в правосъдната система висят от години. Как стават такива обрати в решенията на различните инстанции – от невинен по всички обвинения във виновен по всички обвинения? Как е възможно 1/3 от върховните съдии да подпишат „с особено мнение” едно тълкувателно решение? Знаете, че след случая с така наречените Братя Галеви имаше тълкувателно решение на Върховния касационен съд, поискано от тогавашния министър на правосъдието именно по темата как трябва да се постъпва с лица, осъдени на тежки престъпления, когато и втората инстанция ги осъди или пък втората инстанция отмени присъдата на първата. Имаме 1/3 от съдиите, подписали „с особено мнение”. Това също повдига въпроси. Много важен въпрос е как се прилагат мерките за неотклонение също така. Тоест това са ред институции, които аз бих предложила първо да си свършат работата и след това да мислим за измяна на закона. Защо? Законът лесно би могъл да бъде променен – това е Наказателно-процесуалният кодекс, и да обвържем съдиите със задължението да задържат всички осъдени за тежки умишлени престъпления, да речем, на някакъв етап от процеса. Какво може да се получи? Представете си, че обвиняемият след две, три или шест години, в зависимост от тежестта на делото, бъде оправдан и той е прекарал години в ареста, в затвора. Какво правим тогава? Правосъдието е особена система.
Водещ: Напълно логично е на първа инстанция, когато си оправдан…
Зинаида Златанова: Правата и свободите на гражданите…
Водещ: … да не си в ареста след това.
Зинаида Златанова: … трябва да бъдат съобразявани.
Водещ: Въпросът е кога е трябвало да бъде отново върнат там.
Водеща: Кой по трасето не си е свършил работата, защото очакванията на хората, които наблюдават работата в сферата на правосъдието, е този случай да бъде включен и в предстоящия доклад на Европейската комисия, който се очаква да бъде силно критичен по отношение работата на правосъдието в България?
Зинаида Златанова: Не бих се учудила, ако бъде включен този казус. Не знам дали ще бъде включен, това ще реши Европейската комисия, но не бих се учудила, тъй като по повод казуса с Братя Галеви имаше забележка на Европейската комисия. Тя е в доклада от миналия юли – че системата на изпълнение на наказанията и специално отклоняването на изтърпяване на наказанията трябва да бъде подобрено. Така е, да.
Водеща: Този доклад, който се очаква да излезе, последно през месец януари ли е?
Зинаида Златанова: През месец януари, след средата на месеца.
Водеща: Очакванията са да е съсипващ за България, силно критичен.
Зинаида Златанова: Аз не знам кой има точно съсипващи очаквания. Всеки път преди да имаме доклад в последните седем години това е повод за гадаене, спекулации и най-различни представи. Докладът аз не знам дали ще е съсипващ или не, но със сигурност ще бъде обективен и фактологичен, както винаги са докладите на Европейската комисия в последните повече от 15 години. Да не забравяме, че ние имаме редовни доклади от 1997 г. насам, откакто сме подали молба за членство, почти от тогава. В последните седем години, за съжаление, непрекъснато имаме доклади по правосъдие и вътрешни работи. Този мониторинг продължава седем години. Много време е. Ние проведохме преговорите за членство, ако си спомняте, в рамките на пет години, по 32 глави. Знаете, че аз лично участвах активно в този процес и е много тревожно, че точно по правосъдие и вътрешни работи така някак си се забавиха реформите. А седем години – това са много правителства, много парламенти, много партии, управлявали държавата. И никак не ми се иска да политизираме този въпрос. От политизиране, от взаимни обвинения между институциите – кой кого хваща, пуска отново хваща и т.н., стигнахме до ситуация, в която сме под мониторинг толкова време.
Водещ: И все пак вие не ни казахте по веригата в случая с Илиян Тодоров кой е виновен, или просто този обрат между първа и втора инстанция оправдава всички останали институции?
Зинаида Златанова: Не. Аз не бих казала нито, че някоя институция е най-виновна, нито че някой оправдава всички останали институции. Напротив, призивът ми е към това всички да си вършат работата така, както трябва. Пак казвам, повдигат се въпроси. Аз не съм човекът, от който ще чуете. Това съм го говорила и друг път в това студио, още от първия ми ден като министър – никога няма да чуете обвинение към съдебната система, към конкретен съдия, към конкретно дело, към конкретен прокурор. И неслучайно аз казах в първия си ден, когато приемах позицията от служебния министър, едно нещо пред вашите колеги – съдебната система се управлява от съвестта на магистратите. Ето това е поредният случай, който го доказва.
Водещ: И повдига въпрос за съвестта на магистратите.
Зинаида Златанова: Тя не се управлява от министъра на правосъдието.
Водещ: За съвестта на магистратите ли е въпросът в случая?
Зинаида Златанова: Не, в случая въпросът е, че ние не може да регулираме със закон ничия съвест. Магистратската професия е… Затова казвам, че ние не можем да раздаваме присъди кой магистрат как си е свършил работата или оценки, не за друго, а защото този случай показва и нещо друго. Магистратите, освен независимост, която те имат по закон и която сегашното правителство спазва абсолютно безпрекословно… Вие виждате, че времената, в които се намесваха министри в работата на съдебната система, отдавна е отминало. Но другото, което е важно, е тяхната отчетност. Да не забравяме, че освен независимост, те дължат отчетност. Не на мен, не на министъра на правосъдието, не на правителството - те дължат отчетност на обществото. Ето за такива случаи е добре мотивите по делото да бъдат обяснени при такива обществено значими дела. Да, те са качени в интернет, да, те са в рамките на между 30 и 50 страници, те са на сайта на съответния съд, но съгласете се, че много малко са хората със специализирано юридическо образование, които биха могли да ги изчетат и да вникнат в тях. Мисля, че по-голяма публичност на решенията на съответния магистрат не само, че няма да навреди на тяхната независимост, мисля, че ще допринесе за връщане на доверието на гражданите в съдебната система, защото ние всички трябва да разберем от кое вътрешно убеждение се е водил този съдия…
Водеща: Съдиите да обясняват мотивите си по знакови дела. Това е…
Зинаида Златанова: Аз мисля, че би помогнало на всички.
Водещ: Добре. Да сменим темата към Оперативна програма „Околна среда”. Преди около седмица стана ясно и бяха посочени виновниците за това временно спиране. Въпросът е какво прави правителството, за да възобнови плащанията, и какви ще са загубите.
Зинаида Златанова: В две посоки работим с Министерството на околната среда и водите. Едната посока е наистина бързо да възстановим плащанията, защото това е важно и за бюджета на държавата. Важно е да не се губят средства от държавния бюджет за разплащане на тези разходи, което ние правим, за да не страдат бенефициентите. Та, в посока възстановяване на плащанията, изпълняваме стриктно последното писмо на Европейската комисия. Правим прегледи на проектите, както ни е поискано за последните три години, има ли други грешки. Ако установим такива, ще бъдат санкционирани.
Водещ: А кога очаквате да бъдат възстановени плащанията?
Зинаида Златанова: Плащанията ще бъдат възстановени тогава, когато МОСВ си изпълни всички препоръки от писмото на Европейската комисия. Надявам се това да стане рано в началото на следващата година.
Водещ: Рано – януари, февруари?
Зинаида Златанова: По принцип има една особеност, че по двата големи фонда – Европейския регионален фонд и Европейския кохезионен фонд, Европейската комисия има едно прекъсване на плащанията за всички държави-членки между декември и март всяка година, т.е. това е чисто технологично…
Водещ: Тоест най-рано март.
Зинаида Златанова: Тъй като сумите са големи за всички фондове, без оглед на това дали има спрени средства по други причини, и с оглед на това, спирането точно в сегашния период – не казвам, че имаме късмет, че се случва сега, но е намален вредният ефект поради факта, че така или иначе има едно прекъсване на плащанията, което е традиционно до технологично.
Водещ: Добре, малко по-профански и популярно да подходим към еврофондовете, но наистина наши зрители се интересуват от това нещо. След обстановката в Украйна, която преговаря за една огромна помощ от 20 милиарда евро от Европейския съюз, и се питат България какво толкова получи от Европейския съюз, какъв ни е балансът.
Зинаида Златанова: Вижте, скоро имахме по този въпрос в парламента, в Комисията по европейски фондове и европейски въпроси, подобен разговор – съвсем спонтанно възникна. Нямам пред себе си, за съжаление, точни суми, но със сигурност балансът на България откъм средства, както казахте вие, ако профанизираме разговора, е положителен, имайки предвид вноската, която България плаща в Европейския съюз, и това, което получава като кохезионна помощ, като европейска солидарност по линия на еврофондовете, балансът е положителен със сигурност, дори досега, преди да сме изразходвали цялото европейско финансиране за седемгодишния програмен период.
Водещ: Вноската ни е 900 милиона лева за последната година.
Зинаида Златанова: Да. Вижте, аз винаги съм казвала, че когато става дума за Европейския съюз, не става дума само за пари. Такава е ситуацията и в Украйна, както виждаме, но събитията, които се разиграват там, дали това, което се случва, е само заради парите – не. Когато говорим за Европейския съюз, говорим за ценности, говорим за обща история специално що се отнася до България, говорим за демократични устои, говорим за общи принципи, на които се гради този съюз на свобода, демокрация. Парите са всъщност израз само израз на тази солидарност, която ни държи заедно вече толкова много години, включително и новите страни-членки като България.
Водещ: Вие ще отговаряте на един конкретен въпрос днес в парламента. Става въпрос за назначението на ръководител на съдиите по вписвания в Софийски районен съд. Седифе Мехмедова само с петгодишен стаж оглави съдиите по вписванията. С какви мотиви я назначихте?
Зинаида Златанова: Стажът на Сдифе Мехмедова не е пет- и седемгодишен. Тя е уважаван професионалист, с опит в съответната институция и абсолютно по нищо не отстъпва на останалите си колеги. Освен това знаете, че предишният ръководител на това звено… Имаше констатация на Инспектората на Министерството на правосъдието за нарушение в ръководената от нея служба, така че тя със сигурност не беше подходяща. Но аз искам тук да повдигна един друг въпрос. Това е общо-взето първото назначение, което се случва в моя ресор, за радост, което е поставено под съмнение. Аз полагам всички усилия това да не се случи и, слава Богу, засега успяваме с моя екип да издигаме наистина доказани професионалисти, хора от системата, хора, които са се доказали години наред, какъвто е случаят със Седифе Мехмедова. Фактът, че това е първият случай, в който се повдига въпрос - не от вас, признавам, че въпросът беше повдигнат от друга медия – ме притеснява заради факта, че тук говорим за колега с турско име. Ако това е причината, аз няма да позволя - и ще го кажа днес и в парламента това, да се спекулира с това.
Водещ: Тук пише, че е дъщеря на областен координатор на ДПС.
Зинаида Златанова: Да, това също е втори фактор на дискриминация, бих казала, ако четем закона – кой на кого е дъщеря, син, дали името му е турско, българско, еврейско или арменско.
Водеща: То, освен че е дискриминация, може да се изтълкува и като конфликт на интереси.
Зинаида Златанова: Не, няма как. Конфликтът на интереси – това са конкретни казуси, когато ти имаш… вашата баща, майка, независимо дали са в някоя партия, дойдат при вас, ако вие сте съдия по вписванията, да впишат нещо – тогава би било конфликт на интереси, независимо от партийната им принадлежност. Но това, че някой членува в партия, е негово право по закон и по Конституция.
Водеща: Добре, благодарим ви за този разговор. Успешна работа.


 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ