Последни новини
Министър Диана Ковачева ръководи тържествената церемония по встъпване в длъжност на новия ВСС
03.10.2012
Новоизбраният Висш съдебен съвет встъпи официално в длъжност днес, 3 октомври 2012 г., на тържествена церемония в Съдебната палата в София.

„Изпитвам гордост от това, че с подобна церемония за пръв път стартира работата на върховния орган на съдебната система. Този факт е облечен в двойна символика – от една страна новият състав на ВСС бе избран по правила и процедури, непознати досега със своята прозрачност, публичност и обективност. И от друга – слага се ново начало в работата на правителството на съдебната власт, на което се възлагат големи надежди и очаквания” , заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева, която в качеството си на председателстващ ВСС, ръководи церемонията.

Министър Ковачева подчерта, че пред новия състав на ВСС стоят сериозни изпитания, свързани с успешното завършване на съдебната реформа в условията на европейско членство. Тя изтъкна, че подобряване управлението на съдебната система е стратегическа цел, която не може да бъде постигната без подобряване работата на висшия административен орган на съдебната власт – ВСС.

Новите членове на ВСС бяха приветствани от президента на републиката Росен Плевнелиев и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Към магистратите се обърнаха и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Борис Велчев и представляващият досегашния състав на ВСС Анелия Мингова.

На церемонията присъстваха представители на дипломатическия корпус, депутати, висши магистрати.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ