Последни новини
Правосъдният министър Екатерина Захариева: Бъдещият Европейски прокурор трябва да преследва тежките форми на ДДС измами
14.10.2016
   Правосъдният министър Екатерина Захариева подкрепи предложението  на Европейската комисия бъдещата Служба на Европейския прокурор да разследва трансграничните ДДС престъпления, като уточни, че обект на новата институция трябва да са „тежките форми на ДДС измами“.
    На заседание на Съвета на министрите на правосъдието от ЕС в Люксембург Захариева призова колегите си да се опитат да сближат позициите си за това дали измамите с ДДС да се разследват от Европейския прокурор и над какъв точно праг.  Няколко държави са изцяло против, а други смятат, че трябва да се разследват измами над определен размер – прагът варира от 1 млн. до 10 млн. евро.
   Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова съобщи на министрите на правосъдието, че всяка година националните бюджети на страните членки се ощетяват с 50 млрд. евро от ДДС измами и затова предлага с тях да се занимава бъдещата Служба на Европейския прокурор. Тя поясни, че сумата представлява 5% от годишните приходи от ДДС на всички страни-членки, взети заедно. Ако бъде взето решение, че Европейският прокурор ще разследва трансграничните ДДС измами над прага от 2 млн. евро, положителният ефект за националните бюджети ще е 2,5 млрд. евро годишно. Имаме нарастваща подкрепа за включване на ДДС престъпленията в директивата за директивата за борба с измамите, засягащи финансовите интереси на съюза, обобщи Йоурова.
    Министрите на правосъдието от ЕС обсъдиха и регламента за създаване на Службата на Европейския прокурор, който ще разследва и повдига обвинения по криминални деяния срещу финансовите интереси на съюза.
    „Надявам се преговорите по създаването на Службата на Европейския прокурор да приключат през декември. България винаги е подкрепяла силна, независима и ефективна европейска прокуратура. Мисля, че анализът на Европейската комисия доказа, че ползите от прокуратурата са много по-големи от разходите“, каза в края на дебата министър Захариева.
    В рамките на Съвета министър Екатерина Захариева разговаря с колегите си от Австрия - Волфганг Брандщетер, и от Естония  -  Урмас Рейнсалу, с които сме в т.нар. тройка за председателството на Съвета на ЕС и трябва заедно да планираме инициативите и темите, които ще бъдат разглеждани в трите шестмесечни периода.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ