Последни новини
Министър Цачева запозна баварския си колега с успехите на България при изграждането на Европейската прокуратура
11.09.2018

   Министърът на правосъдието Цецка Цачева посети Мюнхен по покана на баварския си колега проф. д-р Винфрид Баусбак. В рамките на двудневната визита тя запозна домакина си с работата по досиетата и основните ни приоритети в областта на правосъдието по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.
   Министър Цачева открои като значителен приносът ни по изграждането на Службата на Европейския прокурор, както и включването на още две държави-членки - Нидерландия и Малта - към Европейската прокуратура.
   Тема на разговор беше и друг от приоритетите пред ЕС, а именно развитието на електронното правосъдие. И двамата министри се съгласиха, че по време на Българското председателство се е работило много интензивно по подготовката на новата Стратегия на ЕС за електронно правосъдие за периода 2019-2023 г. и е започнала работата по Плана за действие в областта на електронното правосъдие.
   Министър Цачева и министър Баусбак обсъдиха още и достъпа до електронни доказателства, както и напредъка по проекта на Регламент „Брюксел IIa“, който цели  намирането на оптималните, рационални и справедливи решения при гарантиране на най-добрия интерес на детето и осигуряване на по-голяма правна сигурност.
   Тя отбеляза и работата по изграждането на европейска перспектива пред държавите от Западните Балкани.
   Министрите се обединиха също около идеята, че е нужно по-задълбочено сътрудничество в областта на киберсигурността, както и в борбата с компютърните престъпления.
   Те отбелязаха значимостта на междуправителствената комисия България-Бавария и стигнаха до консенсус, че е нужно комисията да работи по-интензивно и в засилено сътрудничество като изразиха надежда за скорошното провеждане на среща на комисията.
   Министър Цачева информира баварския си колега, че България продължава да полага усилия за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода и изрази надежда, че Бавария ще сподели с нас добрите си практики в областта на затворното дело, като съдейства за обучение на служителите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.
   По-късно днес министър Цачева се срещна и с председателя на Върховния районен съд на Нюрнберг Томас Дикерт.

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ