Последни новини
Министър Цачева участва в църковния ритуал по освещаването на новия параклис в Старозагорския затвор
30.10.2018
   Трябва да се дава нов шанс на всеки, който иска да се поправи и да постави ново начало.
   Това заяви днес в Стара Загора министърът на правосъдието Цецка Цачева, която присъства на църковния ритуал по освещаването на първия в системата на изпълнение на наказанията храм, който е предназначен основно за близките на лишените от свобода, идващи на свиждане. Параклис „Света Богородица - Благовещение“ е изграден изцяло от дарения и с безвъзмездния труд на лишени от свобода, каквито са и останалите четири храма към Старозагорския затвор.
   Освещаването бе извършено от Старозагорския митрополит Киприан. На него присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Васил Миладинов, представители на съдебната власт, на академичната общност и др.
   Министър Цачева подари на началника на затвора в Стара Загора старши комисар Иван Карушков икона с образа на свети Иван Рилски и му пожела тя да закриля както лишените от свобода и техните близки, така и служителите, които работят там.
   Правосъдният министър коментира още, че според Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража в местата за лишаване от свобода се осигурява достъп на духовни лица от религиозните общности, регистрирани в България. Свещенослужителите имат право да се срещат насаме със затворниците, като изповядващите различни религии имат равни права. В местата за лишаване от свобода се назначават на щатна длъжност духовни лица от вероизповеданието, изповядвано от преобладаващ брой лишени от свобода в съответния затвор. В тази връзка по щата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ има предвидени длъжности за свещеници,  които се назначават на половин щат по трудови правоотношения.
   Към всички затвори има изградени параклиси. В някои от затворническите общежития също функционират храмове. Последният изграден параклис е в Бургаския затвор. През август месец тази година „Св. Св. Петър и Павел“ бе осветен от Сливенския митрополит Йоаникий.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ