Последни новини
Министър Диана Ковачева се срещна с посланиците на страните-членки на ЕС
12.03.2013
Министърът на правосъдието Диана Ковачева се срещна днес, 12 март 2013 г., с посланиците на страните-членки от Европейския съюз.
На заключителната среща министър Ковачева благодари на ръководителите на дипломатическите мисии за подкрепата, която оказват на Министерство на правосъдието за осъществяване на заявените реформи, целящи прозрачна и ефективно работеща съдебна система.
 „Постигнахме много добра комуникация с Брюксел и се надявам добрият и непрекъснат диалог с Европейската комисия да продължи”, каза още министър Ковачева. Тя отново посочи, че сътрудничеството между България и ЕС е било взаимодействие на всички равнища, както с Европейската комисия, така и между магистрати и експерти от страните-членки.
Министърът на правосъдието говори пред дипломатите за приоритети в мандата и за постигнатото до тук. Бяха отчетени като постижения на екипа реформата на съдебната система и по-специално направените стъпки в областта на електронното правосъдие. Министър Ковачева заяви на традиционната среща с посланиците, че вътрешният механизъм за обезщетения на гражданите заради забавено правосъдие вече е заработил и Министерство на правосъдието е изплатило първото обезщетение на български гражданин.
Внимание бе отделено и на направеното в Агенцията по вписванията. „Целта бе да осигурим сигурна правна среда за гражданите и бизнеса", отбеляза министър Ковачева и даде за  пример сайта за имотните измами, услугата SMS-известяване срещу кражби на фирми и електронното свидетелство за съдимост.
От своя страна посланиците на страните-членки от ЕС изразиха положителната си оценка за темповете, с които екипът на Министерство на правосъдието изпълняваше заявените законодателни приоритети и благодариха на министър Ковачева за диалога и прозрачността в отношенията.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ