Последни новини
Зинаида Златанова: Реформата в съдебната система трябва да тръгне от самите магистрати
17.09.2013

    „Съдебната система не си помага критиките към нея да спрат. За мен реформата трябва да тръгне от самите магистрати, за да не позволяват самите работещи в съдебната система политиците да си служат с натиск и други непозволени средства, когато се опитват да управляват системата.“ Това заяви заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ. „Мракът се бори със светлина и единствено пълната осветеност на дейността на магистратите, на Висшия съдебен съвет, на съдебната система, ще ги запази от политическо влияние, от икономически и друг натиск“, допълни Златанова. Tя каза още, че е категорична, че е недопустимо съществуването на „пазар за СРС-та и тяхното изтичане в публичното пространство“. По думите й доверието в съдебната система ще се върне, когато обществото получи възможността да следи дейността на магистратите и техните актове. Златанова определи като драматично ниското доверие, което гражданите имат в съдебната система. „Ако магистратите не си помогнат сами, за съжаление ще бъдат обект на политически, икономически и други влияния или поне на опити на такива“, категорична бе Златанова.
      Вицепремиерът изрази умерен оптимизъм в навечерието на Мониторинговия доклад по правосъдие и вътрешен ред, който Европейската комисия ще разпространи през декември. Тя заяви, че се надява да бъде отчетен напредък и припомни, че той оценява последните 18 месеца и „всеки един скандал или неуспешен опит за промяна ще бъде отчетен“.
Вицепремиерът посочи още, че до края на седмицата трябва да приключи проверката във връзка със сигналите за изчезнала документация за изпит за нотариуси, проведен през 1998 година.
     В контекста на засилващата се бежанска вълна към България, Зинаида Златанова коментира, че в последните години се забелязва драстично увеличаване на предоставянето на българско гражданство на чуждестранни лица. По думите на министъра на правосъдието е възможно да се преразгледат критериите за предоставяне на българско гражданство. „Българското гражданство е нещо, което ние трябва да ценим и не може с лека ръка да се раздава. Не може и да сме убедени, че който го иска ще живее в страната и ще говори езика и ще се гордее с това. Българското гражданство не е за продан”, посочи Златанова и съобщи, че в тази връзка за днес е насрочила работно съвещание на отговорните институции.
     В качеството й на вицепремиер, координиращ дейността на органите на изпълнителната власт във връзка с усвояването на средствата от ЕС, Златанова посочи, че е установила пълна приемственост при встъпването й в длъжност и се е опряла на доклад на нейния предшественик от служебното правителство. Зинаида Златанова подчерта, че настоящето правителство полага всички усилия, за да минимизира рисковете от неусвояване на средства от европейските фондове, като по данни на ЕК от юли месец тази година потенциалната загуба за страната ни възлиза на 276 млн. евро. Вицепремиерът акцентира върху факта, че от март месец тази година до 15 септември са усвоени 8% от европейските фондове, докато общата усвояемост за предходните шест години и половина възлиза на едва 27%.

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ