Последни новини
Министър Златанова поздрави Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със 125-годишнината от основаването му
27.09.2013

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова поздрави днес, 27 септември 2013 г., възпитаниците и академичното тяло на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ със 125-годишнината на най-старото висше учебно заведение у нас. В поздравителен адрес до ректора на университета член-кореспондент професор доктор на историческите науки Иван Илчев, министър Златанова казва:

Честита 125-годишнина на Софийския университет „Свети Климент Охридски“!

Календарът на България изобилства от празници – историята е вписала в него дати, белязани с възторг и с покруса, с  тържества и с преклонение към поставилите крайъгълен камък в грядущето на родина и нация.  Винаги съм смятала, че сред най-светлите, извисени и духовни празници на България е и рожденият ден на първото българско висше училище. И тъй като и аз съм една от, може би, неизброимите негови възпитаници, няма как да не се вълнувам от днешния радостен повод.

За нашата Алма матер са изречени и написани какви ли не определения и епитети: цитадела на духа, авангард на висшето образование у нас, място, където се срещат младостта и мъдростта и от срещата им произлиза нещо градивно, най-авторитетният български академичен център, ковачница на кадри и на духовни стожери за просперитета на България, най-рейтинговото наше висше учебно заведение… Струва ми се, че всичко това е вярно, но и недостатъчно. И че днешният ден е и ден на българската сила, защото знанието е сила, а добилите сила в Софийския университет много често са се оказвали духовните водачи на България. Мисията да е първи сред равни  винаги е била отстоявана с достойнство от неговите преподаватели и студенти.

125 са изминалите години от 1 октомври 1888 г. , когато започват занятията на Висшия педагогически курс с четирима редовни и трима извънредни преподаватели и с 43-ма студенти, само мъже… Тази година СУ „Св. Климент Охридски“ посреща в аудиториите си повече от 5000 студенти и с тези млади хора академичната общност на България става още по-млада, амбициозна, търсеща и намираща… И тези 125 години се оказват достатъчно време да се създадат традиции, да се анализира миналото, да се видят и проблемите,  да се оцени подобаващо огромният принос на СУ „Св. Климент Охридски“ във вековната българска културна и просветна традиция.

Живеем в нелекото и сложно време на криза, на оказалия се дълъг наш преход  и - същевременно - на небивал възход на високите технологии, на иновационната мисъл и на революционните идеи в науката и в различните сфери на човешката дейност. Във време на предизвикателства.

Като най-сърдечно честитя 125-годишнината на СУ „Св. Климент Охридски“, искам да пожелая на студентите успехи в придобиването на знания и в професионалната им и човешка реализация после, както и  да  помнят, че единствената привилегия в едно демократично общество е привилегията на знанието и умението! А  на уважаемите преподаватели пожелавам със същия талант и упоритост да разкриват пред възпитаниците си света на познанието и да ги посвещават в изконните български ценности и образователни традиции!

Честит да е празникът на всички възпитаници на университета-юбиляр!

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ