Последни новини
Министър Зинаида Златанова се срещна с магистрати от Пловдивския апелативен район
01.10.2013
      „Проблемите в съдебната система не са нови, натрупвани са през последните 25 години, но аз имам нов подход за тяхното решаване”. Това каза днес, 1 октомври 2013 г., пред журналисти в Пловдив заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Вицепремиерът проведе срещи със съдиите, следователите и прокурорите от Апелативен район-Пловдив.
       Министър Златанова уточни, че за организационните въпроси ще се търси организационен подход, а не чрез промяна на закон или смяна на Конституцията. Тя допълни, че не приема оправданието "Законът ни пречи". Като пример за организационно решение на проблем Златанова посочи липсата на младши магистрати в съда. Това, по думите й може да се реши, ако Висшият съдебен съвет започне редовно да провежда специализирани конкурси.  „За мен е необяснимо и неразумно, след като България е приела подхода за специализирани конкурси, да се държат свободни места в редица съдилища и останалите магистрати да се задъхват от нови дела”, заяви министър Златанова.
        По отношение на анализа за натовареността в съдилищата вицепремиерът уточни, че той се прави от работна група във ВСС. „Полагат се всички усилия, а анализът е сложен, тъй като се изискват много параметри - икономическа активност, ниво на престъпност в отделните райони, брой население”, обясни министър Златанова. Такъв сериозен анализ се прави за пръв път у нас.
        По време на срещата си с магистратите в Пловдив министър Златанова  коментира редица въпроси. Сред дискутираните теми бяха липсата на достатъчен сграден фонд, необходимостта от нова уредба на института на съдебните заседатели, събирането на вземания.
      В Пловдив министърът на правосъдието обяви, че сред основните й приоритети е подготовката на съдебната стратегия.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ