Последни новини
Министър Зинаида Златанова взе участие в Общото събрание на Българска съдийска асоциация
22.11.2013
     „Обществото заслужава правосъдие, което да отговаря на основните изисквания за отчетност, независимост, качество и достъпност”. Това заяви днес, 22 ноември 2013 г., заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Вицепремиерът взе участие в Общото събрание на Българска съдийска асоциация, което се проведе в Стара Загора.
      По време на събитието министър Златанова посочи пред участниците ключовите приоритети в областта на съдебната система, от гледна точка на правителството. „За нас приоритети са конструктивното взаимодействие със съдебната власт за изпълнение на показателите за напредък по Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия. Повишаване доверието в съдебната система чрез гарантиране независимостта на магистратите, решаването на ключови въпроси като натовареността на магистратите и случaйното разпределение на делата, включително и чрез подкрепа от страна на правителството, са част от другите ни приоритети.     Визията ни е да осигурим по-достъпно правосъдие чрез въвеждане на електронни услуги и да създадем обективни критерии за по-широко участие на гражданското общество в съдебния процес”, заяви правосъдният министър.
      В своето обръщение към Общото събрание на БСА министър Златанова акцентира и върху законодателната програма на Министерство на правосъдието. Вицепремиерът заяви, че активно се работи върху пакет законопроекти, свързани със съдебната реформа и стремежът е до края на годината той да бъде готов. Предвижда се до края на 2013 г. на Народното събрание да бъдат предложени промени в Закона за съдебната власт. „В момента тече интензивна работа и по проекта за нов Наказателен кодекс, в която са включени и представители на съдебната власт”, каза министър Златанова и допълни, че до няколко седмици ще бъде финализиран и актуализираният вариант на Стратегията за съдебна реформа, която ще бъде предоставена на магистратите за обсъждане.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ