Последни новини
Министър Зинаида Златанова: Всеки български гражданин може да даде мнение и предложения за новия Наказателен кодекс
12.01.2014

Проектът на нов Наказателен кодекс е професионалното мнение на българските юристи. Целта на обществения дебат е професионалистите да обяснят своята позиция и обществото да вземе информирано решение. Смятам, че това е начинът, по който в България трябва да правим важните неща.  Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването „Неделя 150” по БНР. „Четири години подготовка на един законопроект не е бързане”, категорична беше г-жа Златанова.
Вицепремиерът подчерта, че проектът за нов Наказателен кодекс е общодостъпен. Той е на сайта на министерството и за първи път има имейл, на който всеки български гражданин може да си каже мнението и да дава предложения. „Имаме 57 страници и становища.  И в момента се работи по отразяването на бележките – както на тези, които са дошли от институциите, така и на тези от общественото обсъждане”, каза г-жа Златанова. Тя отбеляза, че са получени идентични бележки от МОСВ и от редица неправителствени организации по отношение на престъпленията, представляващи жестокост към животните. „Съвпадат мненията, че наказанията не трябва да бъдат намалявани, с което ние ще се съобразим”, заяви министърът на правосъдието. Г-жа Златанова потвърди, че спорният текст за филмирането и заснемането отпада. Ще бъдат прецизирани и други текстове като например чл. 305. „Текстовете на Наказателния кодекс касаят всички българи и трябва да се четат конкретно, а не техни интерпретации и коментари”, добави вицепремиерът.
На въпрос за доживотния затвор без право на замяна г-жа Златанова коментира: „Прави ми впечатление, че правозащитниците бягат от коментар по този текст. Мисля, че тяхната роля е в известна степен да образоват и да обясняват, защото не на всеки е ясно какво стои зад тези модернизирани текстове”.
Относно процедурата за избор на главен съдебен инспектор вицепремиерът изтъкна, че може би има известно бързане, което вероятно идва от факта, че повече от година има съдебен инспектор с изтекъл мандат. „Няма толкова директна връзка между предстоящия доклад и  това, че изборът се провежда сега”, каза г-жа Златанова. Тя подчерта, че самата процедура е такава, каквато беше използвана в предишното Народно събрание. „Късият срок действително би могъл да бъде увеличен, но и тук другата теза е, че нямахме нито един друг кандидат, дори предложен публично, което мен много ме смути”, добави вицепремиерът.

 

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ