Последни новини
Министър Диана Ковачева участва в семинар за противодействие на корупцията
28.09.2012
„Корупцията отдавна не е престъпление, затворено в рамките на една държава. Корупцията подкопава общите усилия на държавите от ЕС за изграждане на пространство на сигурност и свобода на европейските граждани”, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева на семинар „Актуални аспекти на противодействие на корупцията” на 28 септември 2012 г. в Правец.

Министър Ковачева изтъкна пред участниците в семинара, че са необходими обединени усилия на всички институции за това България да постигне по-различен стандарт при противодействие на корупцията. Необходими са всеобхватност и интегриран подход.

„Законодателните промени са факт и сега е ред на създаването на устойчива институционална инфраструктура за противодействие на корупцията”, подчерта министър Ковачева. Тя допълни, че двата водещи принципа при този подход са почтеност и прозрачност, но е важно и утвърждаването на нови добри управленски практики.

Министър Ковачева говори и за приетия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество като реална невъзможност за реинвестиране на мръсни пари. „С този акт България има категоричен принос за развиване на общоевропейската правна рамка по проблема”, заяви правосъдният министър. Според Диана Ковачева българското общество очаква съдебната реформа да тръгне бързо. Стъпка в тази посока е и изборът на нов Висш съдебен съвет, проведен по прозрачни правила и процедури, предложени от Министерство на правосъдието на Министерски съвет и Народното събрание.

В семинара участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, председателят на ВКС Лазар Груев, заместник-главният прокурор Галина Тонева.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ